Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Schillen of bladeren over? Maak er déze lekkere snacks van

De kans is groot dat je na het schillen van aardappels de overgebleven schillen zó in de groene bak kiepert. Net als de bladeren van je bloemkool of de stronk van een verse broccoli. Maar wist je dat dit eigenlijk hartstikke zonde is? Je kunt er namelijk allerlei dingen mee maken.

En het is ook nog eens een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan.

Advertentie

Aardappelschillen > chips

De schil van aardappels kun je gewoon gebruiken. Je kunt ze natuurlijk om de aardappel laten zitten als je er gebakken aardappeltjes van maakt, maar je kunt ze ook heel goed inzetten als basisingrediënt voor chips. Ja, dat lees je goed. Chíps! Door de schillen – mits de schillen ietwat dik zijn – in de oven te roosteren met wat olie, zout en peper, krijg je heerlijke knapperige chips. Dit kun je ook doen met soortgelijke schillen, van bijvoorbeeld pastinaak of zoete aardappel.

Bloemkoolbladeren > wokgerecht

Ook de bladeren van een bloemkool kun je op een leuke manier gebruiken in een gerecht. De smaak en textuur van deze bladeren is een beetje te vergelijken met die van boerenkool, en kan dus ietwat taai zijn. Maar, als je de bladeren fijn snijdt en in de wokpan doet, zijn ze ideaal als groente in allerlei wokgerechten. En ook hiervan kan je groentechips maken, door ze in de oven te roosteren met peper, zout en specerijen.

Wortelloof > pesto

Het groene loof van wortels en radijsjes ziet er niet echt lekker uit, maar toch hoef je dit voortaan niet meer in de groene bak te gooien. Want deze kun je heerlijk bereiden tot een lekker bijgerecht, en je kunt er zelfs pesto van maken. Bak de bladeren van de wortels even in de koekenpan zodat ze slinken, en breng ze vervolgens op smaak met ui, peper, zout en kruiden. Dit maakt het een zout, verrassend en gezond bijgerecht. En om er pesto van te maken, gooi je het gebakken loof in de blender. Zo ontstaat er een heerlijk, smeuïg mengsel, dat je zonder pardon kunt serveren als smeersel voor op brood.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Libelle Gezond
Libelle Gezond
4,95
Bestellen

Bron: Hetkanwel. Beeld: iStock

schillen over Libelle

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien