Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Schrijftips van Merel: beginzin en witruimte

Ook bij het schrijven van artikelen voor een website zijn deze tips erg geschikt. U kunt een artikel voor het web namelijk heel goed opbouwen als een column. Voor iedereen die benieuwd is waar je op moet letten bij het schrijven voor het web; de column van Merel.

Advertentie

 

Bent u er nog?
Dat is fijn. Wist u dat de meeste internetlezers een webpagina al na een seconde wegklikken? Voor een webcolumnist is de eerste zin daarom van groot belang. De lezer moet verleid worden om door te lezen.

Een wirwar van informatie
Lezen vanaf een beeldscherm vraagt een hoop concentratie. De tekst staat bovendien vaak in een wirwar van informatie. Links en rechts staan verwijzingen naar andere sites, filmpjes, en soms zelfs knipperende banners of irritante popups. Hou dan de aandacht van de lezer er maar eens bij. Een goede beginzin is het halve werk.

Een goede beginzin
Maar wat is nou een sterke beginzin? Je kunt bijvoorbeeld een zin nemen die vreemd is en vragen oproept, bijvoorbeeld: ‘Mijn teen is oranje.’ Waarom is die teen oranje? Daarvoor moet u doorlezen. Hebbes, de lezer is overgehaald om de rest van de column te lezen. Een ander verleidelijk begin is een vragende zin, zoals de beginzin van deze column.

Midden in de actie
Zit u om een goede beginzin verlegen? Probeer de lezer dan midden in de actie te laten binnenkomen. De meeste beginnende schrijvers doen dit niet. Die zouden een stukje zo beginnen: ‘Vanochtend ging de wekker weer om 7 uur. Ik had helemaal geen zin om mijn bed uit te komen. Mijn man al helemaal niet. ‘Zet die wekker ding uit!’, riep hij.’

‘Zet dat ding uit!’
Voor de lezer is het echter veel interessanter als u de eerste zinnen schrapt. Dan begint u bijvoorbeeld met de uitroep ‘Zet dat ding uit!’. De lezer vraagt zich af wat dat ding is, en wie dit zo roept, en waarom. U trekt de lezer als het ware het verhaaltje in. Een uitroep of een zin die iemand uitspreekt, is vaak een lekker begin. Als het dan nog werkelijk relevant blijkt dat de wekker om 7 uur ging, kunt u dat verderop in uw column verwerken. Maar meestal blijkt die introducerende informatie uiteindelijk helemaal niet belangrijk. Daarom zegt men wel: schrijven is schrappen.

Tip: schrap de eerste zinnen
Tip voor uw eerste webcolumn: schrap de eerste zinnen en kijk eens naar het resultaat. Ik denk dat ik er een oranje teen om kan verwedden dat de column er beter van wordt. Actiever, levendiger, recht in de handeling. Garantie op meer lezers.

Witruimte
Ook zeer belangrijk is witruimte. Het oog heeft zo veel afleiding door al die links, plaatjes, bewegende beelden en spannende knoppen dat de concentratie het al moeilijk genoeg heeft. Geef het oog wat rust en maak korte, heldere zinnen. En korte alinea’s. Met een extra witregel tussen de alinea’s en een kopje erboven. En begin een zin soms eens aan het begin van de regel, ook al is er nog ruimte op de regel.
Dat geeft rust.
En rust is prettig.
Ziet u?

Eindzin
Net zoals de beginzin, is ook de eindzin belangrijk. Als de eindzin terugslaat op de beginzin, heeft u een mooi, rond verhaaltje.
Bent u er nog?
Dat is fijn.

Merel Roze, schrijver en columnist

Over Merel
Merel Roze (1975) is schrijver en columnist (onder andere voor Libelle.nl). In 2006 verscheen haar roman Fantastica. In 2008 verscheen haar roman De weekenden waren voor haar. Ze is freelance tekstschrijver, voornamelijk voor het web. Haar weblog http://www.merelroze.com trekt al sinds 2001 dagelijks duizenden bezoekers.

Schrijfwijzer voor het web
Tactieken en technieken voor creatieve schrijvers op internet 
Chretienne Breukers, Co-auteur Merel Roze , Uitgeverij Augustus
ISBN 9789045702957, € Prijs 13,50 
Verschenen in november 2009

Libelle & Senseo® Koffiepanel
Merel schreef deze column omdat de dames van het Libelle & Senseo® Koffiepanel momenteel een minicursus ‘schrijven voor het web’ volgen. Begin februari verschijnen de eerste columns van het Libelle & Senseo® Koffiepanel op www.libelle.nl/senseo. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over Senseo® en de ervaringen van het koffiepanel.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó krijg je die rode aanslag van pastasaus uit je Tupperwarebakjes

Als je een restje pasta arrabiata over hebt, gaat dat natuurlijk direct een Tupperwarebakje in zodat je het kunt bewaren in de koelkast of vriezer. Het grote nadeel is alleen die rode aanslag die je er bijna niet meer uitkrijgt.

Vaak trekt de kleur van de pastasaus in het bakje als je het niet eerst laat afkoelen, maar direct in het bakje giet. Een andere oorzaak kan zijn dat je Tupperware niet magnetronbestendig is. De kleur smelt dan in het plastic. Warm het eten liever op in een pan of in een glazen of keramieken bak.

Advertentie

Vaatwasser

Is het kwaad al geschied? Dan is het bakje in de vaatwasser stoppen of met de hand afwassen vaak niet voldoende om van die rode waas af te komen. Je kunt de bakjes prima blijven gebruiken, maar om de een of andere reden oogt het niet zo fris. Gelukkig is er voor dit probleem een handige schoonmaaktruc.

Hiervoor heb je nodig:

  • 3 tot 4 eetlepels suiker
  • Flinke dot afwasmiddel
  • 5 grote ijsblokjes
  • Water

Dit moet je doen:

  • Doe de suiker in het Tupperwarebakje dat je wilt schoonmaken. Schenk daar afwasmiddel overheen en doe vervolgens de ijsblokjes in het bakje. Schenk er daarna een laagje water bij zodat de ijsblokjes bijna helemaal onder water staan.
  • Doe de deksel op het bakje en schudt het heen en weer. Laat het vervolgens even staan tot de ijsblokjes zijn gesmolten.
  • Giet het bakje leeg en zet het in de vaatwasser of was het met de hand af. De rode waas is nu als het goed is verdwenen.

TikTok-hack

Ook op TikTok gaat er momenteel een hack rond. In het onderstaande filmpje is te zien hoe TikTok-gebruiker @adikempler het bakje schoonmaakt. Dit doet ze door het te vullen met warm water, een beetje afwasmiddel en in stukjes gescheurde keukenrol. Vervolgens schud je 45 seconden tot een minuut hard met het bakje. In de video is te zien dat de aanslag als sneeuw voor de zon is verdwenen.

@adikemplerThis hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! ##fyp ##cookingvideos ##cookinghacks ##lifehacks ##hacks ##stainremover ##foryou ##foryoupage♬ original sound – adikempler

Deze handige truc met een citroen helpt ook om rode aanslag te verwijderen: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Kookfans. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Lieke (61) neemt geen coronavaccin: "Mensen noemen me egoïstisch"

Stukje bij beetje wordt Nederland gevaccineerd. Maar niet iedereen staat hierom te popelen. De 61-jarige Lieke* is een van die mensen die het coronavaccin liever niet neemt. Mensen noemen haar een egoïst. Maar zij heeft zo haar redenen om zich niet te laten vaccineren. “Ik ben bereid de risico’s te accepteren.”

Lieke: “Sommige mensen noemen me egoïstisch omdat ik het coronavaccin niet wil nemen. ‘Dan kun je profiteren van alle mensen die het vaccin wel hebben genomen’, wordt er gezegd. ‘Lekker makkelijk’. Maar zo zie ik dat niet. Ik vind het geen makkelijke keuze om te nemen. Ik loop veel risico’s door het vaccin niet te nemen. Maar ik ben bereid om die risico’s te accepteren.”

Advertentie

Corronavaccin

“Ik heb talloze redenen om het coronavaccin niet te nemen. Mijn gezondheid, bijvoorbeeld. De meeste mensen die op de IC belanden, hebben een slechte gezondheid of zijn heel oud. Dat geldt niet voor mij. Officieel behoor ik tot de risicogroep omdat ik een aantal jaar geleden een herseninfarct heb gekregen. Maar sindsdien neem ik mijn gezondheid juist serieuzer dan ooit. Ik beweeg genoeg, rook en drink niet, heb geen overgewicht, ik neem dagelijks supplementen in en zorg daarmee goed voor mezelf. Ik versterk mijn immuunsysteem dus zover dat kan. Nee, ik ben niet immuun voor het coronavirus. Maar de mensen die een vaccin nemen zijn dat ook niet, als ik goed lees wat erover geschreven wordt. En we kunnen allemaal ook overlijden aan een andere ziekte dan corona. Daarbij is er nog zo veel onbekend over het vaccin en de langetermijn effecten ervan. Ook de snelheid waarmee het vaccin gefabriceerd is, zonder het doorlopen van alle normale testfases, baart me zorgen.”

Grenzen verleggen

“Daarbij speelt mijn levensloop een belangrijke rol. Ik heb veel emotioneel misbruik meegemaakt in mijn jeugd en later in mijn lange relaties. Hierdoor herken ik wanneer er misbruik van me wordt gemaakt en wanneer er sprake is van een dubbele agenda. Dat gevoel krijg ik bij deze situatie. De manier waarop we als maatschappij worden behandeld op dit moment, bevalt me niet. Communisme met een democratisch sausje, noem ik het. Een jaar geleden verklaarden we iedereen die sprak over mondkapjes, afstand houden en een avondklok voor gek. Maar sinds het begin van deze crisis is ons een enorme angst aangepraat waardoor we continu onze morele grenzen verleggen. Inmiddels blijven we allemaal – op straffe van een boete – keurig binnen na 9 uur ’s avonds. Datzelfde geldt voor het sluiten van de horeca, het dragen van mondkapjes, het houden van afstand. We gaan er steeds meer in mee.”

Angst

“Maar waarom? Angst is een slechte raadgever, wordt er altijd gezegd. En toch laten we ons nu allemaal leiden door angst. Angst om ziek te worden, angst om naasten te verliezen en angst om dood te gaan. Deels snap ik dat. Ik vind het leven ook fantastisch. Maar een vaccin is voor mij niet de oplossing. Wel is dat het accepteren dat de dood bij het leven hoort.”

Risico’s

“Gelukkig support mijn directe omgeving me in die keuze. Maar daarbuiten en op internet zie ik veel lelijke reacties. Dat vind ik naar. Ja, ik neem risico’s door het coronavaccin niet te nemen. Ik loop het risico om toch corona te krijgen en te overlijden. Ook neem ik het risico om buitengesloten te worden. Van reizen, uit eten gaan, van het omgaan met bepaalde mensen. Maar die risico’s wegen minder zwaar voor mij dan het nemen van een vaccin waarvan ik de langetermijneffecten niet weet. Daarom kies ik in dit geval voor mezelf. Ik kies ervoor mijn laatste grens niet over te gaan. Ik kies ervoor een waardig en autonoom leven te leiden zolang dat kan. Zonder me te laten leiden door angst. En zonder dat de overheid of anderen me vertellen wat ik moet doen. En ik zou het waarderen als anderen dat gewoon kunnen respecteren, net zoals ik hun keuze respecteer om het vaccin wel te nemen.”

*Om privacyredenen is deze naam gefingeerd. De echte naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie.

Wil jij meer informatie over het coronavaccin? Dokter Rutger beantwoordt een aantal vragen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Interview: Eva Breda. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is waarom we áltijd nog ruimte hebben voor een toetje

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je hebt heerlijk gegeten, je buik zit vol en dan… komt het toetje. Plotseling is er tóch nog wat ruimte voor wat lekkers! Geen zorgen: volgens wetenschappers is dit heel natuurlijk.

Vroeger aten we net zoveel tot we genoeg hadden (als er al genoeg was), om vervolgens te stoppen met eten. Daar werd wel al een uitzondering op gemaakt als het om eten met veel suiker ging, zoals rijp fruit. Dit eten leverde namelijk vet op voor de dagen dat er geen eten was, dus dat liet je écht niet liggen.

Advertentie

Nu, jaren later, doen we dat nog steeds. En dat terwijl we altijd toegang hebben tot eten en het opslaan van meer vet dus eigenlijk niet nodig is. Het vet dat we binnenkrijgen hoopt zich op voor ‘moeilijke tijden’, maar die tijden gaan uiteindelijk nooit komen.

Overeten

Onze hersenen zijn, net als bij veel dieren, zo ingesteld dat ze automatisch onze energie-opname proberen te maximaliseren. Dat we dat toetje niet kunnen laten staan is dus helemaal niet iets waar we ons schuldig over moeten voelen. Het zit namelijk in onze hersenen! Een internationaal team van wetenschappers heeft nu ontdekt dat de ‘infralimbische cortex’, een bepaald deel in de hersenen, hierbij een rol speelt. Dit deel helpt met het aanleren van gedrag om voedsel te zoeken en het op te eten. En dus stuurt dit gedeelte in de hersenen je ook aan om te overeten, om de energie-opname maximaal te houden.

Experiment

Om te testen welke invloed dit deel van de hersenen heeft op het overeten, werd er een experiment gedaan met ratten. Wetenschappers schakelden de activiteit in de infralimbische cortex uit bij de ratten. Vervolgens werden de beestjes blootgesteld aan snacks. Wat blijkt? De ratten stopten met eten als ze genoeg hadden en deden dus niet meer aan overeten.

Obesitas

Een interessante ontdekking dus. De wetenschappers zelf denken dat ze met deze ontdekking op de lange termijn mensen kunnen helpen. Zo kan wellicht obesitas worden voorkomen, omdat je alleen nog maar eet wat je écht nodig hebt.

Misschien werkt het ook al goed om te weten dat die toetjesdrang dus vanuit je hersenen komt en dat je het niet écht nodig hebt. Aan de andere kant, soms is het ook heerlijk om naar je hersenen te luisteren en dat toetje gewoon te pakken.

Zin gekregen in een lekker toetje? Deze red velvet met witte chocolade-roomkaascrème is héérlijk!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Knack. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Edsilia Rombley brengt nieuw nummer uit en Katja Schuurman geeft kijkje achter de schermen

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Kim Kötter (38) en haar man Jaap Reesema (36) zijn voor de derde keer ouders geworden. Het kleine mannetje heeft de naam Ted Siewertsz van Reesema gekregen.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KIM KÖTTER (@kimkotter)

Chantal Janzen (42) is met haar oudste zoon een dagje naar het strand. Bij de foto schrijft ze: “Dat je al 12 jaar bent daar moet ik toch nog steeds erg aan wennen. Gisteren lagen deze inmiddels langbenige exemplaren toch nog als ’n ingepakte burrito bij je?”

Geen nieuwe huisgenoot voor Humberto Tan (55): deze prachtige dalmatiër mag hij lenen tijdens een fotoshoot.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Humberto Tan (@humbertotan)

Katja Schuurman (46) deelt een kijkje achter de schermen bij de nieuwe film Casa Coco. Momenteel zit ze voor de opnames in het zonnige Bonaire.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Altijd al willen weten hoe je moet meal preppen? Shirma Rouse (40) heeft een video gemaakt vol met handige tips.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shirma Rouse (@shirmarouse)


Gordon (52) deelt een fragment uit Jinek. Zangeres Kim Malou zat daar om haar eerste single Deel van mij te zingen. De zangeres zit momenteel aangesloten bij het plantenlabel Music made in Holland van Gordon.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door gordonheuckeroth (@gordonheuckeroth)

Edsilia Rombley (43) laat alvast een nieuw nummer van haar aankomende album horen. Als ik weer bij jou ben is geschreven samen met Maxine en Tjeerd Oosterhuis.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Edsilia Rombley (@edsiliarombley)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien