Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Slecht nieuws voor frietliefhebbers: de frietkraam verdwijnt

Frietkraamexpert Ubel Zuiderveld meldt verdrietig nieuws: de frietkraam verdwijnt uit het Nederlandse straatbeeld. In 20 jaar tijd is al meer dan de helft verdwenen.

Het wordt steeds moeilijker om ergens op de hoek van de straat een frietje te kopen. Elke maand verdwijnt er wel ergens een kraam. “Over 10 jaar zijn er misschien nog maar 100 tot 200 kramen over in Nederland”, voorspelt expert Zuiderveld.

Advertentie

Steden
Ooit waren er nog zo’n 2000 frietkramen in Nederland te vinden. In Rotterdam is het aantal kramen het hardst achteruitgegaan. Volgens Zuiderveld heeft de stad namelijk alle frietkramen eruit gegooid. In welke stad je nog wel terechtkunt voor een patatje? Den Haag! Daar zijn nog wel losse kramen te vinden.

Boek
De expert vindt het zo spijtig dat dit fenomeen verdwijnt, dat hij er een boek over heeft geschreven genaamd – hoe kan het ook anders – De frietkraam. Hij noemt de frietkraam “een ultiem voorbeeld van Nederlands streetfood” en “een stukje Nederlandse eetcultuur”. Tegen het AD vertelt hij dat je misschien zou verwachten dat friet een gouden tijd tegemoet gaat met de opkomst van het veganisme: “Als de patat in plantaardige olie wordt gebakken, wat meestal zo is, en er wordt ei-vrije mayonaise bij geserveerd, is het een prima veganistische hap.” Maar helaas blijkt uit de cijfers dat dit gegeven de frietkraam tot nu toe nog niet heeft kunnen redden.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Metro. Beeld: ANP

Femke: “Ik gun Oscar een 2e leg, mochten wij ooit uit elkaar gaan”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (6) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week: sterilisatie. 

Na een avondje fijn gezelschap en heerlijk eten fietste ik met een vriendin naar huis. Ze vertelde me dat haar man die dag een afspraak bij de uroloog had gehad om het over een sterilisatie te hebben. Hij kreeg 2 weken bedenktijd en een papiertje waarop stond wat de ingreep ging kosten: zo’n €500,-. Op hetzelfde papiertje stond ook hoeveel terugdraaien van de sterilisatie zou kosten: €4000,- euro.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien