Smörrebröd
Bereidingswijze:
1 Bestrijk dun met boter en beleg het met blaadjes waterkers en flinterdunne plakjes komkommer. Leg daarop een dunne plak gerookte zalm en garneer met bieslookroom. Klop daarvoor wat slagroom lobbig en breng dit op smaak met zout, peper en fijngesneden bieslook.
2 Bestrijk dun met mosterd en leg daarop plakjes tomaat en reepjes gerookte paling met 1 el mosterd-dillesaus (roer 2½ el mosterd, 1 tl mosterdpoeder, 1½ el wittewijnazijn en 20 g suiker door elkaar. Schenk er 1¼-1½ dl maïsolie heel langzaam bij onder voortdurend kloppen. Breng op smaak met zout, peper en 1-2 el fijngesneden dille). Garneer met fijngesneden zure augurk.
3 Bestrijk dun met remouladesaus (meng 2-3 el mayonaise met 3 el crème fraîche, 1 tl mosterd, zout en peper, 1 fijngeprakte gekookte eidooier, 1 fijngesneden sjalotje en 3 fijngesneden zure augurkjes). Leg op de saus plakjes kalfstong (vleeswaar) en bestrooi met een mengsel van fijngesneden bladpeterselie en geraspte citroenschil.
4 Bestrijk met waterkersboter (zachte roomboter pureren met waterkers tot er groene boter ontstaat). Leg daarop plakjes mager pekelvees en garneer met gebakken uiringen (dun gesneden uiringen door bloem wentelen en in hete olie goudgeel bakken) en reepjes radijs.
Bron: Productie en receptuur: Marlies Batelaan