Bijna zonde om op te eten: de sneeuwvlokkenkrans van koekjes

Is het geen plaatje? Deze prachtige sneeuwvlokkenkrans gemaakt van koekjes is eigenlijk te mooi om op te eten.
Dit heb je nodig voor de sneeuwvlokkenkrans:
- 250 g boter, zacht
- 125 g lichte of donkere basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 tl kardemompoeder
- 1 el kaneelpoeder
- 2 tl oranjebloesemwater
- ½ tl zout
- 375 g bloem
Glazuur:
- 1 eiwit (30 g)
- 1 el citroensap
- 300 g poedersuiker
- levensmiddelen-kleurstof zwart of diepgrijs (online en in bakwinkels te koop)
En verder:
- 2 bakplaten
- bakpapier
- deegroller
- koekstekers sneeuwvlokken in diverse maten
- spuitzakje met spuitmondjes 2-3 mm en 1-11/2 mm
Zo maak je de krans:
- Mix de boter met de suikers, kardemom, kaneel, het oranjebloesemwater en zout tot een bleke crème.
- Spatel de bloem erdoor en laat 1 uur rusten in de koelkast in een afgesloten bewaarbak.
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Rol op het aanrecht op bakpapier een derde van het deeg uit tot een cirkel van circa ø 25 cm en 6 mm dik.
- Leg het bakpapier met deeg op de bakplaat en snijd een cirkel van circa ø 23cm uit.
- Haal overtollig deeg weg. Snijd uit het midden van de cirkel een cirkel van circa ø 13 cm en neem eruit.
- Voeg het afgesneden deeg bij de rest van het deeg. Bak de ring in 15-20 min. goudbruin en gaar en laat op de bakplaat afkoelen.
- Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 4 mm dik.
- Steek hier grote en kleine sneeuwvlokken uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Ga door tot de plaat vol is, of het deeg op.
- Bak de koekjes in 12-15 min. gaar en knapperig en laat ze afkoelen op een rooster.
- Mix voor het glazuur eiwit en citroensap tot stijve pieken en meng er dan 250 g poedersuiker door.
- Verdeel het over kommetjes en breng elke portie druppel voor druppel op kleur (het is snel te veel) in allerlei tinten grijs.
- Verdun het glazuur dan met druppels water tot de gewenste dikte.
- Vermeng voor glazig glazuur de rest van de poedersuiker met wat water tot het iets dunner is dan yoghurt.
- Glazuur koekjes eventueel eerst wit, grijs of glazig en laat 30 min. drogen voor de volgende laag.
- Gebruik dikke glazuur om te tekenen, dunnere om vlakken te vullen.
- Laat goed drogen.
- Leg de koekring op een plank of groot bord en schik de gedecoreerde koekjes erop, fixeer eventueel her en der met een dot glazuur.
Voorbereidingstijd 15 min. Wachttijd 1 uur. Bereidingstijd 30 min. Baktijd 35 min. Glazuren 3 uur
Tip:
- Bestrijk voor het bakken enkele koekjes dun met melk en bestrooi ze met kristalsuiker voor een mooie glinstering. Glazuren is dan niet meer nodig.
- Maak de koekjes van brooddeeg zonder gist. Dan is de krans niet eetbaar, maar stevig genoeg om op te hangen.
Nog meer recepten vind je in Libelle Lekker:

lees ook
Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Yvonne Jimmink. Receptuur: Eric van Lokven