Soesjestaart
Ingredienten voor 15-20 personen:
- 4 dl slagroom
- 1-3 el poedersuiker
- 150 g kristalsuiker
voor de soesjes:
- 120 ml melk
- 110 g boter
- snufje zout
- snufje suiker
- 140 g bloem
- ca. 5 eieren
Bereidingswijze soesjes:
- Verhit 130 ml water met de melk, boter, zout en suiker in een steelpan op laag vuur.
- Neem de pan van het vuur als het mengsel begint te koken en roer er in één keer de bloem door.
- Zet de pan circa 1 min. terug op het vuur om het mengsel al roerende te laten drogen.
- Schep het in een kom, roer de eieren er één voor één door, voeg het volgende ei pas toe als de vorige is opgenomen.
- Roer tot een samenhangend deeg.
- Spuit van het deeg met een spuitzak met gladde spuitmond circa 60 soesjes ter grootte van een walnoot met tussenruimte op met bakpapier beklede bakplaten.
- Bak de soesjes 20-25 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C tot ze goudgeel en gerezen zijn.
- Laat ze op een rooster iets afkoelen, prik daarna aan de onderkant van de soesjes een gaatje om de warme lucht te laten ontsnappen.
- Laat ze verder afkoelen.
Bereidingswijze vulling:
- Klop de slagroom stijf met de poedersuiker.
- Spuit de slagroom met een spuitzak met kleine spuitmond voorzichtig onder in de afgekoelde soesjes.
Bereidingswijze karamel:
- Smelt de kristalsuiker op zacht vuur in een pan met dikke bodem.
- Laat de gesmolten suiker lichtbruin kleuren (karamelliseren), maar absoluut niet te donker worden.
- Opbouwen: maak een krans van 10-14 soesjes en plak de soesjes aan elkaar met een likje karamel.
- Bouw nu een piramide en plak de soesjes steeds op elkaar met een likje karamel.
- Trek met een vork dunne karameldraden over de taart.
Bereiden: circa 1 uur. Oventijd: 20-25 min. Afkoelen: circa 1 uur. Circa 215 kcal p.p.