Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Soesjestoren met zoute karamel op een champagnefles

Kijk, met zo’n dessert kun je nog eens de blits maken tijdens kerst. De soesjestoren mét champagnefles is een feest om te maken én om te zien.

Soesjestoren met zoute karamel op een champagnefles (met 20 soesjes)
Nodig voor de soesjes

  • 250 ml water
  • 100 g boter
  • 25 g suiker
  • snuf zout
  • 150 g bloem
  • 4-5 eieren

Nodig voor de zoute karamel

Advertentie

  • 500 g suiker
  • 100 ml water
  • 1 tl zeezout
  • een spuitzak en een champagnefles

Zo maak je het
Voorbereiden: Maak eerst de soesjes. Breng het water, boter, suiker en zout aan de kook in een stevige steelpan. Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot het beslag loslaat van de zijkanten van de pan. Haal de pan van het vuur en laat onder af en toe roeren iets afkoelen. Roer dan met een houten lepel een voor een de eieren erdoor tot een glad en dik beslag (het mag niet vloeibaar zijn). Afhankelijk van de maat eieren heb je er 4 óf 5 nodig. Het beslag is goed wanneer het ‘afscheurt’ als je de lepel optilt. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schep het deeg in een spuitzak, en spuit hoopjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Druk eventuele puntjes beslag naar beneden met een natte vinger.

Bak de soesjes in 25 minuten mooi lichtbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Draai dan de oven uit en laat ze in de oven afkoelen, om inzakken te voorkomen. Klop de slagroom stijf en schep in een spuitzak. Maak met een puntig mesje een klein gaatje aan de onderkant van elke soes. Spuit de slagroom erin tot ze allemaal gevuld zijn. Ga verder met het maken van de taart of vries de soesjes nu in. Dat kan in een afgesloten kunststof bak.

Bereiden: opbouwen doe je vlak voor het serveren, anders worden de soesjes slap van de vulling. Smelt voor de karamel de suiker met het water en het zout in een steelpan. Roer niet, maar bevochtig de randen met een kwastje met wat water om kristalvorming langs de randen tegen te gaan. Laat de karamel rustig 15 minuten zachtjes doorkoken, tot deze licht ‘theekleurig’ is. Zet de pan dan met de bodem in een bak koud water om verder doorkoken te voorkomen.

Leg een vel bakpapier op het aanrecht. Doop de soesjes een voor een met de schone kant in de hete karamel en laat ze met de karamelkant naar beneden op het bakpapier drogen. Na zo’n 20 minuten (even proberen) zijn ze van het papier te trekken en hebben de soesjes dat herkenbare, mooie krokante platte laagje. Doop ze vervolgens met de achterkant even in de karamel en plak ze op de champagnefles, tot de fles helemaal vol is. Bind er eventueel nog een strik omheen en zet hem op tafel.

Bereiding: 1 uur en 45 min. Bakken: 25 min. Kcal: 762 p.p. (bij 6 personen, zeg 3 soesjes p.p.)

Recept: Yvette van Boven. Beeld: Jan Luijk

Maartje en de meisjes – deel 52: “Dus jij bent Vera’s nieuwe vlam?”

nieuwe vlam

Een tikkeltje zenuwachtig en tegelijk vol vertrouwen belt Maartje aan bij haar knappe werkrelatie Vera. Ze weten allebei dat er niets zakelijks op de agenda staat vanavond. Haar verbazing is dan ook groot als een jochie van een jaar of zes met grote ogen de deur open doet.

“Kom jij ook al voor mama?” vraagt het ventje van drie turven hoog.

“Ehm… hoi!” stamel ik. “Ik ben Maartje. En wie ben jij?”

“Felix. Ik heb een Tijannosaujus.”

“Hoi Felix. Dat is mooi zeg, een Tyrannosaurus. Ik kom voor Vera, is dat jouw mama?”

Op dat moment steekt Vera

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien