Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Sojamelk, kokosmelk, amandelmelk: welke plantaardige melk is het gezondst?

Tegenwoordig vervangen steeds meer mensen een glas koemelk voor een plantaardige variant. Je hebt keuze uit sojamelk, kokosmelk en amandelmelk. Maar welke is nu het gezondst?

Er zijn verschillende opties om koemelk te vervangen. Maar waar moet je op letten als je voor een plantaardig alternatief gaat? Wat zijn de verschillen en welke variant is het gezondst?

Advertentie

Sojamelk

Sojamelk bevat van deze drie plantaardige melksoorten de meeste eiwitten, namelijk 7 gram per glas. Ook vind je in sojamelk een hoop kalium en vitamine A, B12 en D. Uit onderzoek van de universiteit van Mississippi blijkt dat melk gemaakt van soja het ziekte bestrijdende bestanddeel isoflavonen bevat. Maar let wel op de toegevoegde suikers. Vooral de vanillevariant bevat redelijk wat suiker.

Kokosmelk

Deze melk bevat onwijs veel voedingstoffen zoals kalium, ijzer en magnesium. Ook zitten er veel gezonde vetten in, aangezien het gemaakt wordt van het vlees van een kokosnoot. Bovendien zouden de vetzuren je schildklierfunctie ondersteunen en zo je stofwisseling positief kunnen beïnvloeden. Maar aan de andere kant kokosmelk bevat wel veel calorieën (door alle toegevoegde suikers) en verzadigd vet, dus dat is weer wat minder.

Amandelmelk

Het voordeel van amandelmelk is het aantal calorieën per glas. Ongezoete amandelmelk bevat namelijk slechts 30 calorieën per glas. Dit is minder dag een glas magere koemelk. En dat terwijl amandelmelk van zichzelf al redelijk zoet is. Ideaal om smoothies en havermoutpap mee te maken. Bovendien is amandelmelk een rijke bron van vitamine A en C. Let wel op dat er maar weinig eiwitten en calcium in amandelmelk zitten.

Waar moet je op letten?

Een groot deel van de plantaardige zuivelvervangers zit vol met toegevoegde transvetten, zoetstoffen, e-nummers en suikers. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren even goed het etiket checkt. De producten zonder toevoegde suikers, zoetstoffen en geur- en kleurstoffen zijn uiteraard het gezondst.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health, VivOnline. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien