Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Soufflé au fromage van Rachel Khoo

Ben jij benieuwd naar een andere Franse klassieker van Rachel Khoo? Kijk hier voor het recept van crème brûlée.

Advertentie

Ingrediënten
– 2 eetlepels zachte boter, om te bestrijken
– 4-6 eetlepels paneermeel*
– 120 g eiwit (ca. 4 middelgrote eiwitten)
– snufje zout
– enkele druppels citroensap

Voor de kaassaus
– 60 g eierdooiers (ca. 3 middelgrote eierdooiers)
– 1 volle theelepel dijonmosterd
– flinke snuf cayennepeper, nootmuskaat en zout
– 20 g tarwebloem
– 2,5 dl melk
-100 g gruyère of belegen Comté, of een belegen harde kaas naar keuze, geraspt

De kaassaus
– Doe voor de kaassaus de eierdooiers in een kom en voeg de mosterd, cayennepeper, nootmuskaat en zout toe. Klop dit tot een lichtgekleurde, dikke massa en klop er dan de bloem door.
– Breng de melk in een pan aan de kook en schenk deze in een dun stroompje bij het eimengsel; klop de hele tijd flink.
-Schenk het mengsel in een schone pan op matig vuur en klop voortdurend; schraap langs de zijkant en over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen.
– Neem de pan van het vuur zodra de saus dik begint te worden en er een paar luchtbellen aan het oppervlak verschijnen.
– Meng de geraspte kaas erdoor en breng de saus naar wens op smaak. Hij mag best goed gekruid zijn, want er worden nog eiwitten aan toegevoegd.
– Dek het oppervlak van de saus af met plasticfolie en zet hem in de koelkast (je kunt de saus tot dit punt 1 of 2 dagen van tevoren maken).

De soufflé’s
– Verwarm de oven voor op 200 °C.
– Vet 4 ramekins in met de boter; doe dit met opwaartse bewegingen, van de bodem naar de bovenkant toe. Controleer of de gehele binnenkant van elk vormpje met boter is bedekt en voeg dan een volle eetlepel paneermeel toe. Draai elke vormpje rond zodat de binnenkant gelijkmatig met paneermeel wordt bedekt.
– Klop de eiwitten in een schone glazen of metalen kom stijf met het zout en het citroensap.
– Klop de koude kaassaus glad. Meng eerst de helft van de eiwitten gelijkmatig door de kaassaus en schep dan de rest erdoorheen.
– Verdeel het mengsel over de ramekins en klop met de bodem van elk vormpje op het werkvlak om luchtbellen te verwijderen.
– Strijk het oppervlak van elke soufflé glad met een spatel (of met de botte kant van een gewoon mes).
– Controleer de zijkant van de ramekins op druppels en verwijder deze, want anders verbranden ze. Om de soufflés te helpen rijzen strijk je met je duim rond de bovenrand van elke ramekin, zodat er een geultje ontstaat.
– Zet de ramekins direct in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 °C. Bak de soufflés 15-20 minuten of tot ze met twee derde in omvang zijn toegenomen en een beetje wiebelen als je ze schudt.

Serveer ze meteen.

* Meng voor meer smaak een flinke snuf komijn, cayennepeper, gedroogde oregano of fijngehakte tijm of rozemarijn door het paneermeel.

Wil je graag meer lezen over de lekkernijen uit de keuken van Rachel Khoo? Haar boek Chez Rachel staat bomvol met lekkere Franse gerechten.

Of bestel het boek voor €24,95 op de website van boekenwereld. Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021551371.



Ingrediënten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– 2 eetlepels zachte boter, om te bestrijken

– 4-6 eetlepels paneermeel*
– 120 g eiwit (ca. 4 middelgrote eiwitten)
– snufje zout
– enkele druppels citroensap

Voor de kaassaus
– 60 g eierdooiers (ca. 3 middelgrote eierdooiers)

– 1 volle theelepel dijonmosterd
– flinke snuf cayennepeper, nootmuskaat en zout
– 20 g tarwebloem

– 2,5 dl melk
-100 g gruyère of belegen Comté, of een belegen harde kaas naar keuze, geraspt

De kaassaus

– Doe voor de kaassaus de eierdooiers in een kom en voeg de mosterd, cayennepeper, nootmuskaat en zout toe. Klop dit tot een lichtgekleurde, dikke massa en klop er dan de bloem door.

– Breng de melk in een pan aan de kook en schenk deze in een dun stroompje bij het eimengsel; klop de hele tijd flink.

-Schenk het mengsel in een schone pan op matig vuur en klop voortdurend; schraap langs de zijkant en over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen.

– Neem de pan van het vuur zodra de saus dik begint te worden en er een paar luchtbellen aan het oppervlak verschijnen.

– Meng de geraspte kaas erdoor en breng de saus naar wens op smaak. Hij mag best goed gekruid zijn, want er worden nog eiwitten aan toegevoegd.

– Dek het oppervlak van de saus af met plasticfolie en zet hem in de koelkast (je kunt de saus tot dit punt 1 of 2 dagen van tevoren maken).

De soufflé’s

– Verwarm de oven voor op 200 °C.

– Vet 4 ramekins in met de boter; doe dit met opwaartse bewegingen, van de bodem naar de bovenkant toe. Controleer of de gehele binnenkant van elk vormpje met boter is bedekt en voeg dan een volle eetlepel paneermeel toe. Draai elke vormpje rond zodat de binnenkant gelijkmatig met paneermeel wordt bedekt.

– Klop de eiwitten in een schone glazen of metalen kom stijf met het zout en het citroensap.

– Klop de koude kaassaus glad. Meng eerst de helft van de eiwitten gelijkmatig door de kaassaus en schep dan de rest erdoorheen.

– Verdeel het mengsel over de ramekins en klop met de bodem van elk vormpje op het werkvlak om luchtbellen te verwijderen.

– Strijk het oppervlak van elke soufflé glad met een spatel (of met de botte kant van een gewoon mes).

– Controleer de zijkant van de ramekins op druppels en verwijder deze, want anders verbranden ze. Om de soufflés te helpen rijzen strijk je met je duim rond de bovenrand van elke ramekin, zodat er een geultje ontstaat.

– Zet de ramekins direct in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 °C. Bak de soufflés 15-20 minuten of tot ze met twee derde in omvang zijn toegenomen en een beetje wiebelen als je ze schudt.

Serveer ze meteen.

* Meng voor meer smaak een flinke snuf komijn, cayennepeper, gedroogde oregano of fijngehakte tijm of rozemarijn door het paneermeel.

Tips voor een geslaagde soufflé

• Vet de ramekins goed in met boter (met opwaartse bewegingen) en bestrooi ze met bloem of paneermeel, want anders plakken de soufflés vast.

• Splits de eieren voorzichtig. Zelfs het kleinste spoor eigeel gaat het stijf worden van het eiwit tegen.

• Klop de eiwitten niet in een plastic kom stijf, want daarin kunnen nog sporen van olie of vet in zitten. Vet gaat het stijf worden van eiwit tegen.

• Verwarm de oven voor op de juiste temperatuur. In een te koude oven rijzen de soufflés niet, terwijl ze in een te hete oven aan de bovenkant verbranden voordat ze helemaal gaar zijn.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wouke van Scherrenburg: "Ik snap de frustratie van de ondernemers, maar óók de worsteling van het kabinet"

Wouke van Scherrenburg (74) is oud-politiek verslaggever en nog altijd actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Ze geeft haar mening over de bomvolle parken en het openen van de terrassen.

Ik snap dat wel: die bomvolle parken. Stadsbewoners die geen tuin hebben, willen zich ook koesteren in het prille lentezonnetje na maanden van opsluiting. En waar anders zou je naartoe willen dan naar het stadspark waar je weer tussen de mensen bent nu de terrassen niet open mogen. Zelf ben ik gezegend met een tuin, desondanks hunker ik ook naar een groot terras waar je andere mensen ziet, waar je weer eens buiten de deur kunt eten en drinken. Ik snap ook de frustratie van de ondernemers die uitzicht hebben op hun gestapelde stoelen en kale tafels terwijl pal voor of naast je zaak mensen met zelf meegebrachte drank en happen op een bankje of trottoir zitten. Om dol van te worden, zeker als je aan de rand van de financiële afgrond staat.

Advertentie

Worsteling

Maar ik snap ook de worsteling van het kabinet. Wat als er groen licht wordt gegeven voor de horeca zoals zelfs een aantal burgemeesters nu bepleit. Hoe hard stijgen dan de besmettingen? Bij de Belgische buren luidden de ziekenhuizen gisteren opnieuw de noodklok. Net als bij ons stijgt het aantal positief getesten. De Britse variant is zo besmettelijk dat als er één persoon in een huishouden besmet raakt, er voor de rest van het gezin geen ontkomen meer aan is, hele gezinnen testen nu positief, melden Belgische artsen die de regering smeken geen versoepelingen toe te staan.

Campagnetijd

Toch lijkt er hier geen houden aan. Het draagvlak voor de maatregelen slinkt hard, de doodsangst voor het virus eveneens. En het is verkiezingstijd. Alle partijen bedienen hun achterban met hun diverse pleidooien de teugels te laten vieren met geopende terrassen als grootste gemene deler. De meest gehoorde verkiezingsleus was de afgelopen dagen dan ook “de rek is eruit”. Maar wat als de horeca inderdaad zijn zin krijgt. Wie rammelt er dan aan de Haagse deur. De sportclubs? De tuincentra? De winkels (zonder beperkingen)? De musea? De bioscopen? De schouwburgen? De biebs (voor!)? Dat gaat het kabinet echt niet honoreren denkt u. Nee, niet alle sectoren zullen hun zin krijgen maar het kan zomaar gebeuren dat er nog meer wordt versoepeld. Want campagnetijd en stevige knieën, het is een lastige combinatie. Tot nu toe weerstaan Rutte en De Jonge de toenemende druk en dat is knap. Toch denk ik stiekem terug aan de race om het vaccin. Het kabinet bezweek voor lobbyclubs en gooide daarmee de deur open voor heel wat groepen die riepen dat zij toch echt als eerste aan de beurt waren voor vaccinatie en zo raakte de prik voor ouderen en chronisch zieken steeds verder uit het zicht.

Open terrassen

Die open terrassen komen er en hopelijk vallen de gevolgen enorm mee. Maar misschien zien we straks ook overvolle IC-afdelingen, uitgeput zorgpersoneel en gesleep met patiënten naar andere provincies en Duitsland of erger. Die ramp zou zich dan medio april voltrekken maar dan zijn de verkiezingen achter de rug en de zetels veilig gesteld. En hebben de horeca-ondernemers een financieel bodempje kunnen leggen. Het is ze gegund.

Kieswijzer


1

Tekst: Wouke van Scherrenburg. Beeld: privé.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tupperware stopt per direct met verkoop in Nederland

Slecht nieuws voor de Tupperware-fans: het bedrijf stop vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. Tupperware staat bekend om het onverwoestbare keukengerei en de plasticartikelen

Via Facebook heeft Tupperware Nederland laten weten dat ze per 1 maart stoppen met de verkoop. “Deze beslissing is niet lichtzinnig genomen, maar is gedreven door de noodzaak om de aandacht te richten op het herstel van onze basisactiviteiten en voor de groei op lange termijn van het merk Tupperware wereldwijd.”

Advertentie

Daling

Een medewerker van een distributeur van het bedrijf heeft aan RTL Z vertelt dat zij net hadden gehoord dat het hoofdkantoor in de Verenigde Staten ‘de stekker uit Nederland heeft getrokken’. In een mail vertelt het bedrijf dat ze een daling van verkopen in Nederland zien. “De beslissing om te stoppen in Nederland is genomen op basis van marktanalyses met betrekking tot de levensvatbaarheid op lange termijn in Nederland.”

Dit betekent ook dat er een einde komt aan de beroemde Tupperwareparty’s. Hierbij kwam er een verkoper aan huis die de huishoudspulletjes demonstreerden en verkocht.

Tupperware

Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938 tijdens de Grote Depressie in Amerika. Nadat Earl zijn hoveniersbedrijf verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic. Thuis sloeg hij aan het knutselen. Sinds de jaren ’60 verkoopt Tupperware ook in Europa.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD, RTL. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 27 februari: "Tweelingen, vandaag komen je wensen uit"

De tarotkaart die voor zaterdag 27 februari is getrokken is ‘Zeven van Bekers’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: misleiding, fantasieën, verbeelding. Men houdt zichzelf, en hierdoor ook anderen, voor de gek. Hoge verwachtingen en idealen. Liefde: Roes van verliefdheid, de roze bril. De kaart dient als waarschuwing. Werk: Luchtkastelen bouwen, schijntransacties en bedrieglijke handelingen.

Advertentie

Ram

De volle Maan stijgt naar je hoofd. Het uit zich vooral in persoonlijke relaties waar je geneigd bent de ander te idealiseren. Pas op voor te hoge verwachtingen, iemand valt van zijn/haar voetstuk.

Stier

Iets gaat tegen je gevoel in vandaag of je hebt gemengde gevoelens. Wees je bewust van alles wat er door je heen gaat. Weleens gelachen en gehuild tegelijk? Accepteer het als ‘heel normaal’.

Tweelingen

Voetjes omhoog, stapeltje magazines erbij en lekker niksen. In die sfeer is het vanavond ook goed mediteren bij de volle Maan. Visualisaties zijn nu vruchtbaar, wensen komen uit.

Kreeft

Noemt iemand je ideeën niet realistisch, of veegt iemand je gevoelens van tafel? Trek je er vooral niets van aan. De volle Maan prikkelt je intuïtie. Je krijgt een idee dat je niet naast je neer legt.

Leeuw

Rode konen garantie vandaag! Jij wilt op z’n minst flirten, vertroeteld worden en lentekriebels voelen. Gevoelens gaan niet heel diep, dus maak geen trouwplannen. Leve de lol!

Maagd

Ontspanning – vooral in je gedachten – maakt het verschil. Je kunt hersenspinsels onderscheiden van wat er werkelijk is. De volle Maan schijnt haar licht op je. Klavertje vier gevonden.

Weegschaal

Doorzie je neiging om jezelf te verschuilen achter een vrolijk masker. Jezelf laten zien zoals je echt bent – inclusief al die gekke gewoontes en gevoelens – maakt je meer mens.

Schorpioen

Je valkuil is vandaag de overdrijving. Alles waar ‘te’ voor staat is nu een no-go. Less is more, ook in kleding en make-up. Ken je het verschil tussen zelfvertrouwen en een te groot ego?

Boogschutter

Denk vandaag eens na over de balans tussen privé en werk. Heb je thuis teveel laten versloffen, dan maak je nu betere afspraken met jezelf. Het wordt je zeker in dank afgenomen.

Steenbok

De kaart raakt je vandaag niet direct, jouw fundament staat stevig. De volle Maan geeft je de kracht om door te stomen. Grote kans dat iemand zich aandient die met je wil samenwerken.

Waterman

Schrijf ook de meest gekke brainwaves op vandaag. Er kan een vruchtbaar plan uit voortkomen. Alles wat met samenwerking te maken heeft loont, vooral die met de concurrent.

Vissen

De volle Maan geeft je inzicht in hoe je werkelijk functioneert. Ontevreden zijn over jezelf is niet nodig, je maakt meer vorderingen dan je denkt. Uit je via muziek, verf of lekkere kooksels.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Romy Monteiro binnenkort te zien in 'Goede tijden, slechte tijden'

Meerdijk heeft er een nieuwe inwoner bij. Romy Monteiro (28) zal namelijk binnen kort te zien zijn in Goede tijden, slechte tijden. Tegen RTL Boulevard vertelt ze dat voor haar een kinderdroom is die uitkomt.

Romy zal de rol van Indra Kalkhoven gaan spelen. “Ze is eigenlijk de grote liefde van Richard”, vertelt ze aan RTL Boulevard. De twee zouden zelfs gaan trouwen. “Die relatie is een beetje moeilijk geëindigd. Indra is aan lagerwal geraakt, maar Janine heeft een sluw plan. En daardoor komt Indra weer terug in het leven van Richard.”

Advertentie

Kinderdroom

Voor Romy is dit een kinderdroom die uitkomt. Het gaat om een gastrol, maar zelf zou ze best willen blijven plakken. “In de serie kun je doodgaan en weer herleven. Je weet het nooit in Meerdijk”, grapt ze. Vanaf 9 maart is Romy te zien als Indra in GTST.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien