Spaanse kikkererwtensoep met spinazie
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
250-300 g gedroogde kikkererwten
2 uien
kruidnagel
1 wortel, in stukken
1 blaadje laurier
3 takjes bladpeterselie
2 takjes tijm
125 g bakbacon, in reepjes
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngesneden
4 tomaten, ontveld, zaadjes verwijderd, fijngesneden
1 tl paprikapoeder
zout, peper
250 g winterspinazie, in reepjes
frituurolie
2 uien, in heel dunne ringen
1-2 el rijstebloem, gezeefd
Bereidingswijze:
- Week de kikkererwten 8-12 uur in ruim koud water.
- Laat ze uitlekken en breng ze aan de kook met 1½ l water, 1 ui met daarin de kruidnagel gestoken, wortel, laurier, peterselie en tijm.
- Kook de kikkererwten afgedekt in 1½-2 uur op zacht vuur gaar.
- Snijd 1 ui fijn en bak deze samen met de bacon ca. 10 min. in olie.
- Voeg knoflook, tomaat en paprikapoeder toe en verwarm alles op zacht vuur tot een saus.
- Verwijder, als de kikkererwten gaar zijn, ui, kruidnagel, wortel, laurier, peterselie en tijm.
- Pureer de gare ui en wortel samen met 4 el kikkererwten en wat kookvocht. Schenk dit mengsel bij de kikkererwten met de tomatensaus en eventueel wat water als de soep te dik wordt.
- Dompel de spinazie 1 min. in kokend water, laat uitlekken en roer door de soep.
- Breng op smaak met zout en peper en verwarm nog 5 min. Bestuif de uienringen met rijstebloem en bak ze in frituurolie op 175°C lichtbruin in 1-2 min.
- Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze licht met zout.
- Serveer bij de soep.
Bereidingstijd: circa 2 uur. Weektijd: circa 1 nacht.
Circa 430 kcal p.p.
PRODUCTIE EN RECEPTUUR: Marlies Batelaan. FOTOGRAFIE: Renée Frinking.