Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: Dít is waarom je tanden ruw aanvoelen na het eten van spinazie

Misschien herken je het wel: je hebt lekker genoten van een huisgemaakt bord pasta met verse spinazie erdoorheen. Maar terwijl je zit uit te buiken op de bank, merk je ineens dat je tanden wat ruw aanvoelen. Hoe kan dit? 

Libelle zocht voor je uit hoe het kan dat er na het eten van spinazie een soort laagje op je tanden lijkt te zitten. Een laagje dat nog het beste te omschrijven valt als een ‘stroef gevoel’ op de tanden.

Advertentie

De boosdoener
Enig speurwerk wijst uit dat het gevoel niet tussen onze oren zit, maar een welbekende klacht is van spinazie-liefhebbers. Ook na het eten van rabarber kan hetzelfde ruwe gevoel op de tanden ontstaan. Dit komt doordat het stofje salicylzuur in deze producten zit. Het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid, legt op de website uit: “Dit zuur etst een beetje het beschermende en smerende laagje van de tanden weg en zo worden uw tanden stroef.”

Tandglazuur
Maar er is meer. Want in spinazie zit een grote hoeveelheid oxaalzuur, namelijk meer dan 600 milligram per 100 gram.”Dat molecuul vormt samen met calcium calciumoxalaatkristallen die op het tandglazuur neerslaan. Dat veroorzaakt het stroeve gevoel”, vertelt hoogleraar Cor van Loveren van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam aan NRC.

Niet schadelijk
Van Loveren benadrukt dat het niet schadelijk voor je gebit is, en dat je je dus echt geen zorgen hoeft te maken dat je voortaan je gerechten met spinazie moet laten staan. Iets mínder goed kauwen zodat de zuren minder snel vrijkomen in je mond, kan het ruwe gevoel verminderen. Grondig je tanden poetsen na het eten is al voldoende om het gekke gevoel op je tanden weer te laten verdwijnen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NRC. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien