Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Stamppot bietjes met geitenkaas

Voor 4 personen
Jonge voorjaarsbietjes hebben een lichtzoete smaak en u kunt ze rauw verwerken in deze stamppot. Maar u kunt natuurlijk ook gekookte bietjes gebruiken!

Ingrediënten:
1 dl melk
1 dl slagroom
200 g verse, zachte geitenkaas, verkruimeld
zout, peper
400-500 g verse, kleine, jonge voorjaarsbietjes
aardappelpuree
olijfolie

Advertentie

Breng voor de saus de melk met de slagroom aan de kook en roer er, als het mengsel kookt, 100 g geitenkaas door. Laat de kaas smelten, zodat de saus wat lobbig wordt. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder het groene loof en de schil van de bietjes en snijd de bietjes in heel dunne reepjes of rasp ze grof. Schep de bietjes samen met de rest van de kaas door de hete aardappelpuree. Verwarm alles nog heel even en breng op smaak met zout en peper. Serveer de geitenkaassaus bij de stamppot. Druppel er eventueel nog wat olijfolie over.

Kcal. p.p.: circa 608 

Variatie op de bietjesstamppot:
Het is ook erg lekker om deze stamppot te maken met geroosterde bietjes. Het roosteren kost wat tijd, maar de bietjes smaken dan heerlijk! Gebruik hiervoor 600 g kleine bietjes en leg ze ongeschild in een ovenschaal. Bestrooi ze met zout en peper en schenk er 3-4 el olijfolie en 1 el balsamico-azijn over. Roer alles goed om, zodat de bietjes met een laagje olie omgeven zijn. Leg er 3 takjes tijm tussen en rooster de bietjes 30-50 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C tot ze zacht zijn. Schep ze regelmatig om. Laat de bietjes iets afkoelen, verwijder de schil en snijd de bietjes in reepjes.

Aardappelpuree
Voor 4 personen

De basis voor een goede stamppot is een lekkere romige aardappelpuree. U kunt hiervoor zowel bloemige als vastkokende aardappelen gebruiken.

Ingrediënten:
1-1 ¼ kg aardappelen
zout, peper
50-75 g boter in klontjes (of 4-5 el olijfolie)
1 ½-2 dl hete volle melk

Kook de aardappelen (het liefst in de schil) gaar in circa 25 min. in kokend water met zout (pel de aardappelen eventueel), laat ze goed uitlekken en druk ze door een pureeknijper. Of maak ze fijn met een pureestamper. Als u de aardappelen voor het koken geschild heeft, moet u de puree op zacht vuur al roerend even laten uitdampen. Roer de boter door de puree (of de olijfolie) en zoveel hete volle melk tot er een zachte, romige puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien