Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kun je het steeltje van champignons wel of niet eten?

Champignons en andere eetbare paddenstoelen zijn niet alleen lekker in veel gerechten, maar ook nog eens hartstikke gezond. Over de bereiding ervan wordt veel gesproken, want kun je ze nou wel of niet wassen? En eet je ze rauw? Maar vooral: mag je het steeltje van champignons nou wel of niet eten? 

Libelle legt het je uit.

Advertentie

Gezondheidsvoordelen

Allereerst: champignons bevatten tal van gezonde vitamines en mineralen. Zo bevatten ze onder andere veel selenium, kalium, koper, ijzer en fosfor. En daarnaast zijn champignons van nature een grote bron aan antioxidanten, die je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf en daarmee schade aan je cellen helpen voorkomen.

Bereiding

Maar hoe zit het met de bereiding ervan? De één snijdt fanatiek alle steeltjes zonder pardon van de paddenstoel af, terwijl de andere deze zonder enig probleem gewoon laat zitten. Voor beide valt iets te zeggen, zo blijkt na een rondje onderzoek. Het zit hem in het gerecht dat je ermee maken wilt, en het soort champignons dat je gebruikt.

Wel of geen steeltje?

Het beste kun je sowieso een klein stukje van het steeltje van champignons afhalen. Niet omdat de onderkant ervan ongezond is, maar simpelweg omdat dit vaak een wat bittere smaak heeft. En dat kan je lekkere gerecht zomaar verpesten. Ook kan het onderkantje wat hard zijn, wat ook niet écht smaakvol is. Snijd je het hele steeltje eraf, omdat je bijvoorbeeld een risotto maakt waarin dit beter past? Dan hoef je het steeltje niet weg te gooien, want je kunt de steeltjes bijvoorbeeld heel lekker verwerken in een soep.

Tactiek

Maak je een gerecht met Portobello? Dan is het wel aan te raden om de gehele steel te verwijderen. Dit doe je heel simpel door de hoed met één hand vast te houden, en de steel met de andere hand eruit te trekken. Deze tactiek kun je ook erg goed gebruiken als je gevulde champignons wilt maken, want op die manier blijft de hele champignon intact.

Zin om de keuken in te duiken? Maar dan eens onderstaand gerecht. Lekker en gezond!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Culy, Groentegroente, Dejuistekooktijd. Beeld: iStock

steeltjes van champignons

Lees meer

Libelle Legt Uit: zijn superfoods écht gezond?

Ze zijn goed voor je hart, je krijgt er meer energie van of je valt ervan af: superfoods beloven wonderen voor onze gezondheid. Maar maken ze die ook waar? En hoe zit het met de duurzaamheid?

Mogen we even voorstellen: de gojibes, afkomstig uit Azië en in Tibet ‘geluksbes’ genoemd. Ziet eruit als een rood-roze rozijn en schijnt een geneeskrachtige werking te hebben. En ken je maca al, een Peruaans knolgewas vol vitaminen en mineralen waarvan de tot poeder gemal

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien