Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Onderzoek wijst uit: dít stofje in groente en fruit kan de kans op alzheimer verminderen

Een gevarieerd eetpatroon bestaande uit voldoende groente en fruit is belangrijk voor een goede gezondheid. Dat is geen nieuwe informatie. Maar nu blijkt dat het zelfs voor een verminderde kans op alzheimer kan zorgen.

Dat wijst recentelijk onderzoek uit, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Advertentie

Flavanolen

Het gaat niet om alleen groente en fruit, maar om alle producten die rijk zijn aan het antioxidant flavanol. Het veelvoudig binnenkrijgen van dit stofje zou de kans op alzheimer op latere leeftijd flink kunnen verminderen, toont het onderzoek aan. Flavanolen zijn fytochemicaliën afkomstig uit plantaardige voeding.

Onderzoek

Om dit te onderzoeken werd gebruikgemaakt van maar liefst 920 proefpersonen met een leeftijd van 81 jaar of ouder, die 6 jaar gevolgd werden. Alle participanten waren gezond en hadden geen alzheimer. Ze moesten een vragenlijst invullen over hun levensstijl en daarnaast hun activiteiten, zoals bordspellen en lezen, noteren.

Proefpersonen

De deelnemers werden in groepen verdeeld, geselecteerd op hoeveel flavanolen ze dagelijks binnenkregen. Een groep kreeg dagelijks 5 mg per dag flavanolen binnen, terwijl de andere groep 15,3 mg van de antioxidanten binnenkreeg. Gedurende de proeftijd ontwikkelden 220 onder hen de ziekte van Alzheimer.

Uitslag

En wat bleek? De groep die de meest flavanolen consumeerde, bleek maar liefst 48 procent minder kans op de ziekte te hebben. Deze uitslag was los van genetische aanleg of andere levensstijlfactoren, wat aantoont hoe effectief het consumeren van de betreffende antioxidanten is.

Voeding

Je vindt flavanolen in zowat alle soorten groenten en fruit. Ook kruiden, zaden, noten en op planten gebaseerde dranken zoals amandelmelk en havermelk bevatten het stofje. Tot slot kun je het ook vinden in groene thee.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Meghan trekt haar eigen plan: een royal maar dan in ‘nieuwe stijl’

Meghan Markle

Premium

2019 was een bewogen jaar voor de hertogin van Sussex. Hoogtepunt was de geboorte van Archie, dieptepunt de vernederende publicaties in tabloids over de relatie met haar vader. Hoe dan ook, met opgeheven hoofd en hand in hand met Harry bewees ze een ‘royal nieuwe stijl’ te zijn.

Het is voor alle partijen – Buckingham Palace, royal fans, critici, de media – nog altijd wennen: een zelfverzekerde,
eigenwijze nieuwe royal als Meghan, de hertogin van Su

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien