Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Ja, echt: de kans is groot dat je sushi verkeerd eet

Het ziet er heel wijs uit, die stokjes in onze hand en zo’n pakketje rauwe vis. Maar de kans is groot dat je het eigenlijk gewoon helemaal verkeerd doet.

Om niet door de mand te vallen heeft 3 op reis een handige sushi-etiquette opgesteld.

Advertentie

Eerst witte vis, dan zalm
Allereerst: start met lichte sushi en bouw op naar zwaardere vissoorten. Start met lichte vis zoals witvis en ga daarna voor zwaardere toppings zoals zalm. En eindig met rollen als maki of een tamago nigiri.

Wasabi mengen met sojasaus
Zelfverzekerd pak je een kloddertje wasabi en dat deponeer je in je plensje soja. Een beetje roeren met je stokjes en klaar is Kees. Of toch niet. Wist je dat je volgens de traditionele Japanse eetwijze de vis eerst in de sojasaus hoort te dippen en vervolgens wasabi erop hoort te leggen? Geen wasabi meer door je soja dus.

Dip de vis in de sojasaus
Voordat je denkt dat je dit wél goed doet, moeten we het beter uitleggen. Het is namelijk niet de bedoeling om de rijst-kant van de sushi in het schaaltje soja te dippen, maar daadwerkelijk de vis. Rijst neemt te veel soja op en dit gaat overheersen (en voor héél veel dorst zorgen). Bovendien zorgt een teveel aan soja ervoor dat de rijst uit elkaar valt.

Niet afbijten
O wee als je zegt dat de sushi niet in je mond past en je daarom maar een stukje afbijt. Behalve dat je gestraft wordt door een behoorlijk ongemakkelijk moment dat volgt waarbij de stukken sushi uit je mond en van je stokjes vallen, hoor je sushi in één hap te eten, zo is het gemaakt door de chef.

Gember
Nee, gember doe je niet óp je sushi. Je eet het tussen de happen door te eten om je smaak te neutraliseren. En dan natuurlijk niet te veel, maar dat heb je vast zelf al gemerkt.

Dit drink je erbij
De kaart is vaak verrijkt met allerlei soorten alcoholische en non-alcoholische drankjes. Maar om echt uit te blinken aan de sushitafel bestel je droge wijn of sake. Dit vult de smaak van rauwe, witte vis goed aan (leuk om erbij te zeggen).

Zo. Dan kun je nu pas écht wereldwijs doen met je stokjes.

O ja, eet je sushi thuis, vergeet dan niet de schil van de gember te verwijderen. Zo doe je dat:

Toch allemaal niks voor jou? Dan vind je vast wel een lekker recept in de nieuwe Libelle Lekker special:

Libelle special 6 – Lekker
Libelle special 6 – Lekker
€4,65
Bestel

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: 3opreis. Beeld: iStock

Ryanne van Dorst: “Ik praat al snel te veel, ik zeg alles wat in me opkomt”

Ryanne van Dorst - Libelle

Premium

Ryanne van Dorst (35) is muzikant en programmamaker. Ze maakt de podcast Apodcalypse over artiesten en hun muziek. Ryanne heeft een vriendin en woont in Rotterdam.

Waarom moeten we je podcast Apodcalypse luisteren?
"Dat hóeft niet, maar ik wilde voordat de wereld vergaat nog één keer door mijn platenkast lopen. In de podcast luister ik van elke plaat één nummer. Als je meeluistert, leer je misschien nieuwe muziek kennen. Het

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien