Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Sushi met sesamzaad

Bij deze maki-sushi is een bamboe rolmatje (makisu) een onmisbaar hulpmiddel. 

Benodigdheden voor circa 16 stuks

Advertentie

 • 1 blaadje nori, gehalveerd
 • ca. 180 g gekookte sushirijst
 • sesamzaadjes
 • Japanse mayonaise met wasabi (of mayonaise met een heel klein beetje wasabi erdoor geroerd)
 • 2-4 reepjes avocado
 • 2-4 krabsticks
 • Japanse sojasaus

Bereidingswijze

 1. Leg een stuk plasticfolie op een bamboe rolmatje en leg hierop ½ blaadje nori. Leg een 1 cm dikke laag rijst op de nori en bestrooi de rijst royaal met sesamzaad.
 2. Draai nu het pakketje voorzichtig om, zodat de nori boven ligt. Spuit op het midden van de nori een reepje mayonaise en leg daarop 1-2 reepjes avocado en 1-2 krabsticks (afhankelijk van de grootte).
 3. Rol nu alles voorzichtig op met behulp van het bamboematje. Maak op deze manier nog een tweede rol met de rest van de ingrediënten.
 4. Bewaar de sushirollen tot gebruik in plasticfolie en snijd voor serveren elke rol in 8 stukken. Dat gaat makkelijker als het mes even in water wordt gedoopt.
 5. Serveer met Japanse sojasaus.

Bereidingstijd: circa 30 min. Circa 40 kcal p.st.

Sushirijst
Spoel 250 g sushirijst drie tot vier maal in een kom met koud water tot het water helder blijft. Laat de rijst goed uitlekken en breng aan de kook met 2½ dl water. Kook de rijst circa
20 minuten op zacht vuur. Wikkel tijdens het koken een theedoek om het deksel, zodat de damp die binnen in de pan ontstaat niet terugvalt op de rijst. Breng 1½ el rijstazijn met 2 tl suiker en 1 tl zout aan de kook, draai dan het vuur laag en roer tot alle suiker is opgelost. Laat het mengsel afkoelen. Doe de warme rijst over in een wijde kom, schep het azijnmengsel er, met een houten spatel, voorzichtig door zonder de rijstkorrels te kneuzen. Laat de rijst zo snel mogelijk afkoelen, bijvoorbeeld door hem met een waaier koud te wapperen. Verwerk de rijst in de verschillende sushi. Doop, voordat u de rijst pakt, de vingers altijd even in wat water met een scheutje azijn, zo kleeft de rijst niet aan de vingers.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Renee Frinking.

uithetblad

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien