Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Met deze test weet je binnen een minuut hoe jouw lichaam op koolhydraten reageert

Binnen een gezond eetpatroon is er niet onbeperkt ruimte voor koolhydraten. Minderen met koolhydraten wordt vaak in 1 adem genoemd met afvallen. Maar hoeveel kan je lichaam nou echt verdragen? Met een simpele test kom je daar zo achter.

De Amerikaanse arts, onderzoeker en bestsellerauteur Sharon Moalem legt in zijn boek ‘The DNA Restart’ uit dat je er met een simpele ‘cracker test’ heel snel achter kun komen hoe goed jouw lichaam koolhydraten verteert en zo ook een idee krijgt hoeveel koolhydraten je op een dag kunt eten.

Advertentie

Ongezouten cracker

De een kan namelijk zoveel koolhydraten eten als ‘ie wil, terwijl de ander dat toch wel echt in de gaten moet houden. Hoe je erachter komt tot welke groep jij behoort? Kauw 30 seconden lang op een ongezouten cracker. Hoe sneller je merkt dat de smaak zoeter wordt, hoe meer amulase-enzymen je in je mond hebt. Deze enzymen zorgen ervoor dat de ‘zetmeelmoleculen’ uit koolhydraten omgezet worden in kleinere moleculen van suiker, of moleculen die net zo smaken als suiker.

Oppassen met koolhydraten

Proef jij heel snel een zoete smaak? Dat betekent dus dat je veel van die ezymen hebt die snel helpen om de koolhydraten om te zetten, en je dus koolhydraten kunt eten zonder daar snel van aan te komen. Proef je pas na bijvoorbeeld 25 seconden iets zoets of proef je het misschien helemaal niet? Dan behoor je tot de groep die goed op moet letten met koolhydraten.

BEKIJK OOK: Mag je nadat je bent afgevallen nooit meer koolhydraten?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron:  Business Insider. Beeld: iStock

Lees meer

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien