Thaise salade met gegrilde tonijn

Lekkere frisse salades, dat zijn de ultieme zomergerechten. Deze Thaise salade met gegrilde tonijn komt uit het nieuwste kookboek van Sandra Ysbrandy, Aan de keukentafel. Een boek vol zomerse recepten, van alledaagse maaltijden tot uitgebreide driegangendiners.
Wat heb je nodig: (4 personen)
Voor de tonijn:
3 el sesamzaad, geroosterd
4 verse tonijnsteaks van 150 gr
2 el koriander, grofgehakt
olie
Voor de salade:
1 komkommer
1 krop eikenbladsla, gewassen2 lente-uitjes, in ringetjes
1 rode peper, in ringetjes
100 gr peultjes, geblancheerd
1 rode ui, in dunne ringen
50 gr taugé
1 avocado, in stukjes
Voor de dressing:
1 dl sojasaus
1 knoflookteen, fijngehakt
2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
1 el gembersiroop
1 rode peper, fijngesneden
2 limoenen, sap
Zo maak je het:
- Doe de sesamzaadjes in een kommetje en wentel de randen van de tonijnsteaks door het sesamzaad. Bestrijk een kant van de tonijnfilet met olie.
- Verwijder de zaadlijsten met een lepel uit de komkommer. Snijd in stukjes van ongeveer 3 centimeter, en daarna in lucifertjes. Verdeel de eikenbladsla over vier borden en leg daarop de rest van de ingrediënten voor de salade.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing. Besprenkel de salade met de dressing.
- Verhit de grillpan. Leg de tonijnfilet op de ingevette kant in de grillpan en gril 1-2 minuten, afhankelijk van de dikte. Draai tussentijds een kwartslag voor een mooi ruitje. De tonijn moet van binnen nog rosé zijn.
Tip: leg de tonijn met de ongebakken kant op de sla. Bestrooi met verse koriander en nog wat geroosterd sesamzaad.
Meer recepten van Sandra
Lees meer over Sandra en geniet van nog meer recepten uit Aan de keukentafel.
Het boek
Aan de keukentafel van Sandra Ysbrandy is te koop voor €29,90.
ISBN 9789048817306, Uitgeverij Carrera Culinair.