Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Déze tips helpen je meer groenten en fruit te eten

Elke dag moet je ongeveer 400 tot 500 gram aan groenten en fruit eten. Dit vermindert de kans op vroegtijdig overlijden en de kans op hart- en vaatziekten. Maar zoveel groenten en fruit per dag eten is lang niet altijd makkelijk. Deze tips helpen je op weg! 

  • Groenten eten kan de hele dag door. Neem een ruime portie bij de warme maaltijd (200 gram of 4 groentelepels; dit komt overeen met ongeveer een half gevuld bord) en neem zo’n 100 gram bij de broodmaaltijd, bijvoorbeeld in de vorm van rauwkost. Groenten kunnen ook als tussendoortje, bv. een kom soep, een kommetje kerstomaatjes, reepjes wortel of komkommer en radijsjes.
  • Fruit kan bij het ontbijt als dessert of als tussendoortje. Eet 2 tot 3 stuks fruit per dag.
  • Kiezen voor seizoensproducten is niet alleen voordelig voor je portemonnee, het zorgt ook voor een gezonde variatie in je eetpatroon.
  • Diepgevroren en voorgesneden groenten zijn gebruiksvriendelijk. Zolang je je houdt aan de bewaar- en bereidingsvoorschriften op de verpakking kunnen ze verse groenten goed vervangen.
  • Was alle groenten en fruit voor je ze gebruikt.
  • Laat groenten nooit in water liggen voor je ze bereidt, anders ontsnapt een flink deel van de vitaminen. Spoel ze het liefst onder stromend water.
  • Kook je groenten niet langer dan nodig en slechts in een beetje water. Zo blijven ze lekker krokant en rijk aan vitaminen en mineralen.
  • Hoe gezond groenten en fruit ook zijn, ze kunnen andere productgroepen zoals graanproducten en aardappelen, zuivelproducten, vlees en vis niet vervangen. Meer groenten en fruit eten wil dus niet zeggen: alleen maar groenten en fruit eten.

 

Advertentie

Meer lekkere recepten en handige keukentips? Like Libelle Lekker Nederland op Facebook en schrijf je in voor de Libelle Lekker nieuwsbrief!

 

 

BEKIJK OOK: Groente en fruit kunnen kanker en hart- en vaatziekten voorkomen

 

Bron: Libelle-Lekker.be. Beeld: iStock.

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien