Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Tomatenallergie? Hiermee kun je ze vervangen in Italiaanse gerechten

Als je last heb van een tomatenallergie of geen tomaten lust, zijn veel gerechten uit de Italiaanse keuken niet geschikt voor jou. Pizza’s, lasagne met tomatensaus en pasta arrabiata gaan allemaal aan je neus voorbij. Gelukkig is er een oplossing. Met deze ingrediënten vervang je tomaten in gerechten.

Culinair journalist Rachel Roddy vertelt aan The guardian dat tomaten pas in de 16e en 17e eeuw werden toegevoegd aan Italiaanse gerechten. “Veel Italiaanse gerechten, zoals jagerskip, gestoofd konijn en ossenstaartstoofpot hebben een versie zonder tomaten. 8 van de 10 keer zijn die ook nog eens veel lekkerder.”

Advertentie

Pastasauzen

Als je een tomaatvrije pastasaus maakt, is het volgens Rachel belangrijk om goed gebruik te maken van olijfolie, knoflook en chili. Ze heeft een paar trucjes om toch umami-smaak te creëren zonder tomaten: “Ansjovis, Parmezaanse kaas, eekhoorntjesbrood, rozemarijn en salie kunnen die vlezigheid geven die je anders misschien zou missen.” Ook tipt Rachel sofrito, een saus op basus van fijngesneden ui, wortel, selderij en een beetje azijn om diepte en zuurgraad te creëren.

Chef-kok Tim Siadatan vervangt tomaten in sauzen door langzaam gegaarde rode paprika’s te gebruiken. “Leg ze op een houtskoolgrill of barbecue om een rokerige smaak te creëren. Het gasfornuis werkt ook. Kook de paprika’s, doe ze vervolgens in een pan en dek die af om ze te stomen. Als ze eenmaal zijn afgekoeld, kun je de schil en zaden verwijderen”, vertelt Tim.

Pizza en lasagne

Voor pizza’s zonder tomatensaus heeft Rachel ook een trucje. De tomatenbasis wisselt ze namelijk voor pompoen. Die roostert ze met olijfolie, Spaanse peper en een beetje groentebouillon. Bij een traditionele lasagne kun je in plaats van tomaten artisjok gebruiken.

De perfecte portie spaghetti afmeten zónder weegschaal? Zo doe je dat.

Bestel de nieuwe Libelle Lekker voor nog meer lekkere gerechten. 

Libelle special 2 – Lekker
Libelle special 2 – Lekker
€4,99
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The Guardian. Beeld: iStock

 

Lees meer

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien