Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Umami is de vijfde smaak

Zoet, zout, zuur, bitter en… umami. Wat? Umami is een smaak die al vroeg in Japan werd gebruikt, onder andere in sushi. Het betekent letterlijk “heerlijke smaak” en dat voegen wij maar wat graag toe aan onze gerechten!

Advertentie

Umami

Umami bestaat als smaak al net zolang als zoet, en is ook te omschrijven als hartig, wat wordt veroorzaakt door de stof glutamaat. In lage concentraties is deze stof te vinden in tomaten, vlees, groenten, sojaproducten en kaas. Hoe ouder de kaas, hoe meer glutamaat. Dat houdt in dat oude kaas dus meer umami is dan jonge kaas.

Ve-tsin

Om een gerecht meer umami te laten smaken, gebruik je ve-tsin. Ve-tsin betekent ‘essentie van de smaak’ en is een natuurlijke smaakversterker, die zorgt voor de hartige smaak in Oosterse gerechten. Zoals zout de smaak van andere ingrediënten naar voren doet komen, werkt ve-tsin precies hetzelfde, alleen laat het geen kenmerkende smaak na. Zout kan te overheersend zijn, wat een negatief effect heeft op je maaltijd.

Uiteindelijk is het voornaamste dat ve-tsin gerechten een sterkere, vollere smaak geeft. De Oosterse keuken is sterk op smaak gericht en men gebruikt het liefst zo weinig mogelijk zout. Ve-tsin bevat 2/3 minder natrium dan zout, waardoor het gezonder is om deze smaakversterker te gebruiken.

Je koopt ve-tsin in de supermarkt (Conimex of Verstegen), de toko of op het internet.

Umami pasta

Ook in de supermarkt zoek je gemakkelijk uit welke gerechten umami smaken. De toevoeging is op het etiket terug te vinden als E621, MSG of andere benamingen zoals gistextract. Toch kan het ook makkelijker, bijvoorbeeld met umami pasta.

Zie in dit filmpje hoe je de heerlijke smaak van umami kunt gebruiken met de tube Taste #5 (smaak nummer 5). Culinair schrijfster Laura Santtini laat zien hoe het je diner in één klap een beetje magie geeft!

Roos Schlikker: “Wie thuiswerkt, heeft de uitgelezen kans om op de raarste momenten iets te doen”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (44) heeft 2 zonen, een man, een vader op leeftijd, vriendinnen en o ja, ook zichzelf om voor te zorgen.

Nu we vanwege corona weer zijn weggejaagd uit de kantoortuinen, lopen velen tegen problemen aan. Was het begin dit jaar nog wel geinig, zoomen met collega’s, eindelijk zien dat de directeur ook maar gewoon in een rommelig rijtjeshuisje woont, lunchen met het gezin en intussen wat werkmails schrijven, inmiddels is de lol eraf. Want misschien waren er in maart nog mensen die de lockdown als mogelijkheid zagen om het een beetje kalmer aan te doen, inmiddels

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien