Nu te koop: speciale uitgave Libelle Vrijheid 75 jaar

Zoek binnen:

Waarom niet alle vegaburgers gezond zijn

Hoewel het natuurlijk hartstikke goed is om je vleesconsumptie te verminderen, blijken niet alle vleesvervangers even gezond te zijn. Onderzoek van de Consumentenbond wijst namelijk uit dat vegaburgers bovengemiddeld veel zout bevatten.

Hoewel vegaburgers aanzienlijk minder vet bevatten dan gewone vleesburgers, is het zoutgehalte ongeveer hetzelfde. En dat is niet bepaald goed nieuws.

Advertentie

Zoutgehalte

De Consumentenbond onderzocht 16 vegaburgers en ontdekte dat deze vleesvervangers gemiddeld 1,4 gram zout bevatten. Dit percentage past niet in de schijf van vijf, aldus de bond. In de schijf staat namelijk dat een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram mag bevatten. Hiermee is het zoutgehalte van vegaburgers dan ook bovengemiddeld hoog.

Minder vet

Wat vegaburgers dan wel weer gezonder maakt, is dat ze aanzienlijk minder vet dan vleesburgers bevatten. In een burger van vlees zit bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 18 procent vet, waarvan 7,5 procent verzadigd vet. Vegaburgers bevatten gemiddeld 10 procent vet en slechts 2,5 procent daarvan is verzadigd. Dit heeft vooral te maken met het gebruik van zonnebloemolie. Toch zijn er ook vegaburgers die juist meer vet bevatten dan echt vlees, omdat er gebruik wordt gemaakt van kokosolie.

Wil jij graag wat meer op je zoutinname letten? Professor in voedingsleer Martijn Katan legt uit hoeveel zout te veel is en of je er nu wel of niet een hoge bloeddruk van krijgt.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Consumentenbond. Beeld: iStock

Lees meer

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien