Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Dít is het verschil tussen bakpoeder en baking soda

Bakpoeder en baking soda lijken op elkaar, toch zijn deze twee middeltjes niet hetzelfde. Zo kun je het zeker niet altijd ‘in plaats van’ gebruiken. Wij leggen je uit wat het verschil is tussen de twee.

Allereerst staat baking soda erom bekend dat je het ook buiten de keuken kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als schoonmaakmiddel. Maar het wordt ook weleens op de huid gebruikt, door er bijvoorbeeld een scrubje van te maken. Een groot verschil met bakpoeder, want daar smeren we doorgaans ons gezicht of de badkamer niet mee in.

Advertentie

Zuur
Een groot verschil tussen de twee is dat baking soda sterker is dan bakpoeder. Wel komen veel eigenschappen overeen. Ze zorgen er namelijk beide voor dat je baksel sneller gaat rijzen. Baking soda gebruik je alleen wanneer je baksel een zuur of zuurhoudend ingrediënt bevat. Als baking soda in aanraking komt met zuur, ontstaan er gasbelletjes waardoor het baksel luchtig wordt. Het verschil met bakpoeder is dat hier al een droog zuur aan is toegevoegd.

Smaak
Als je baking soda verkeerd gebruikt, kun je de smaak van het baksel flink verpesten. Als je het toevoegt zonder dat er een zuur ingrediënt in je baksel zit, zal er een vieze smaak ontstaan. Bij bakpoeder is dat niet zo. Bakpoeder kun je gebruiken om gist te vervangen en verandert de smaak van je baksel niet.

Juiste moment
Ook is er een verschil in wanneer je het aan je baksel mag toevoegen. Baking soda kun je het beste later in je bakproces toevoegen, omdat het gelijk begint te werken. Bakpoeder kun je ook op eerder moment aan het baksel toevoegen.

Gouden regel
Baking soda en bakpoeder lijken dus op elkaar, maar je kunt ze beter niet door elkaar halen. Er is een regel die je moet onthouden: baking soda kun je vervangen door bakpoeder, maar bakpoeder mag je niet vervangen door baking soda.

Baking soda kan heel nuttig zijn. Ook om je witte sneakers weer helemaal brandschoon te krijgen. Zo doe je dat:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Dít is de numerologische weekvoorspelling van week 4

Premium

Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? Bekijk dan elke week hier je numerologische weekvoorspelling.

[premium-verder-lezen]Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werkt met cycli v

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien