Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Dít is het verschil tussen bakpoeder en baking soda

Bakpoeder en baking soda lijken op elkaar, toch zijn deze twee middeltjes niet hetzelfde. Zo kun je het zeker niet altijd ‘in plaats van’ gebruiken. Wij leggen je uit wat het verschil is tussen de twee.

Allereerst staat baking soda erom bekend dat je het ook buiten de keuken kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als schoonmaakmiddel. Maar het wordt ook weleens op de huid gebruikt, door er bijvoorbeeld een scrubje van te maken. Een groot verschil met bakpoeder, want daar smeren we doorgaans ons gezicht of de badkamer niet mee in.

Advertentie

Zuur
Een groot verschil tussen de twee is dat baking soda sterker is dan bakpoeder. Wel komen veel eigenschappen overeen. Ze zorgen er namelijk beide voor dat je baksel sneller gaat rijzen. Baking soda gebruik je alleen wanneer je baksel een zuur of zuurhoudend ingrediënt bevat. Als baking soda in aanraking komt met zuur, ontstaan er gasbelletjes waardoor het baksel luchtig wordt. Het verschil met bakpoeder is dat hier al een droog zuur aan is toegevoegd.

Smaak
Als je baking soda verkeerd gebruikt, kun je de smaak van het baksel flink verpesten. Als je het toevoegt zonder dat er een zuur ingrediënt in je baksel zit, zal er een vieze smaak ontstaan. Bij bakpoeder is dat niet zo. Bakpoeder kun je gebruiken om gist te vervangen en verandert de smaak van je baksel niet.

Juiste moment
Ook is er een verschil in wanneer je het aan je baksel mag toevoegen. Baking soda kun je het beste later in je bakproces toevoegen, omdat het gelijk begint te werken. Bakpoeder kun je ook op eerder moment aan het baksel toevoegen.

Gouden regel
Baking soda en bakpoeder lijken dus op elkaar, maar je kunt ze beter niet door elkaar halen. Er is een regel die je moet onthouden: baking soda kun je vervangen door bakpoeder, maar bakpoeder mag je niet vervangen door baking soda.

Baking soda kan heel nuttig zijn. Ook om je witte sneakers weer helemaal brandschoon te krijgen. Zo doe je dat:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien