Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Wat is het verschil tussen Grana Padano en parmezaanse kaas?

Parmezaanse kaas is een Italiaanse korrelige kaas die heerlijk smaakt bij pizza en pasta. Maar is dit eigenlijk dezelfde kaas al Grana Padano? Of is er een verschil tussen die 2?

De enige echte parmezaanse kaas is Parmigiano Reggiano. Grana Padano lijkt hierop, maar is wel degelijk een andere soort kaas. Er is namelijk een duidelijk verschil tussen de 2 kazen.

Advertentie

Bereiding

Het heeft alles te maken met de bereidingswijze. De bereidingswijze van Parmigiano Reggiano is namelijk heel strikt. Zelfs het voer van koeien moet aan specifieke regels voldoen. Normaal gesproken (en dus ook bij Grana Padano) eten koeien vers gras, wat hooi en gedroogd voer. Maar bij Parmigiano Reggiano krijgt de koe enkel vers, plaatselijk gegroeid gras.

Afromen en rijpen

Verder wordt de melk anders behandeld. Bij echte parmezaanse kaas wordt de room alleen ’s avonds afgenomen, terwijl dit bij Grana Padano zowel ’s ochtends als ’s avonds gebeurt. Hierdoor is de Grana Padano kaas een stuk minder vet en dat proef je in de smaak. Als laatste is ook de rijping wat anders. De Grana Padano is met een rijptijd van 9 tot 16 maanden de jongste van de twee. De Parmigiano Reggiano ligt gemiddeld zo’n 12 tot 24 maanden op de plank.

Smaak

Dit alles zorgt ervoor dat de Parmigiano Reggiano een rijkere structuur heeft en een stuk korreliger is. Hou je wel van wat pit? Dan kun je dus beter voor de echte parmezaanse kaas gaan, want die heeft een pikante nasmaak die lekker zout is. Terwijl de jongere Grana Padano juist een zachtere, boterachtige smaak heeft. Deze kaas is dus ideaal voor mensen die niet van pittige kaas houden.

Met dit trucje klontert je geraspte kaas niet meer samen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Hanos. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien