Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Pandan of toch basmati? Dit zijn de grootste verschillen tussen rijstsoorten

Naar schatting zijn er zo’n 8000 verschillende rijstsoorten. Grote kans dat je al die verschillende soorten rijst niet meer uit elkaar kunt houden als je voor het schap in de supermarkt staat.

Wij zetten de bekendste op een rijtje.

Advertentie

Pandanrijst

Pandanrijst wordt ook jasmijnrijst genoemd. Deze rijst komt uit Thailand en is oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad. Het heeft een lange korrel en nootachtige smaak. Deze rijst wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en smaakt vooral goed in een Thaise curry.

Basmatirijst

Basmatirijst komt oorspronkelijk uit het noorden van India. Het heeft net als pandanrijst een lange korrel, maar het verschil is dat deze soort rijst dunner, langer en droger is. Basmati staat voor het woord geurig en dat is niet voor niets. Basmatirijst heeft namelijke een pittige, nootachtige smaak. Gebruik deze rijst voor Indiase gerechten, zoals curry of pilav.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst, ook wel bekend als volkorenrijst of bruine rijst, heeft een milde, nootachtige smaak en is een stuk steviger dan pandan- en basmatirijst. Veel mensen kiezen voor deze rijst vanwege de gezondheidsvoordelen. Om zilvervliesrijst zit namelijk een vliesje dat vol vezels, magnesium en andere voedingsstoffen zit. Bij witte rijst is dat vliesje eraf geslepen. Gebruik deze rijst bijvoorbeeld als basis voor je pokébowl.

Bomba

Een liefhebber van de Spaanse paella? Die wordt traditioneel gemaakt met bombarijst. Deze rijst heeft een korte korrel, neemt veel vocht op en wordt niet plakkerig.

Risottorijst

Risottorijst heeft een korte, ronde korrel. In tegenstelling tot bomba plakt deze rijst wel aan elkaar door het hoge percentage zetmeel. Hetzelfde geldt voor sushi- en dessertrijst. Je hebt verschillende soorten risottorijst, zoals arbario-, volano-, baldo- of carnarolirijst.

Ketanrijst

Ketanrijst wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat het goed aan elkaar plakt. Het is dezelfde soort rijst als de Japanse sushi-, de Spaanse paella- en de Italiaanse risottorijst, maar de ketanrijst wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt. Met deze rijstsoort kun je perfect Indonesische lempers maken.

Zwarte rijst

Zwarte rijst is een opkomend superfood vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het bevat 20 procent meer eiwitten en 30 procent meer vezels dan zilvervliesrijst. Het wordt vooral in de Aziatische keuken gebruikt en je kunt het toevoegen aan hartige of zoete gerechten.

Wilde rijst

Wilde rijst is officieel geen echte rijst. Het wordt namelijk gemaakt van de zaden van een aantal grassoorten. Oorspronkelijk groeit dit graan in rustig, ondiep water en langzaam stromende rivieren tussen het grensgebied van Canada en Amerika. Deze rijstsoort doet het goed in salades.

Vanaf nu gooi je water waarin je rijst hebt gekookt nooit meer weg:

Nog meer lezen over eten? Bestel dan de Libelle Lekker:

Libelle special 9 - Lekker
Libelle special 9 - Lekker
€ 4,99
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Culy, Odin. Beeld: iStock

Lees meer

Anne-Wil: “Ik hoop zo dat de baby haar alles zal brengen waarnaar ze zo verlangt”

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze vergeet spontaan de coronaregels als ze Manon feliciteert.

Lees hier het Dagboek van Willeke, de kleindochter van Anne-Wil. 

Zaterdag

Terwijl ik probeer mijn aandacht bij de klanten te houden, dwalen mijn gedachten toch steeds af naar Manon. Zwanger. Eindelijk. Ze heeft niet eens zo veel gezegd toen ze me belde om het te vertellen. Haar stem k

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien