Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Verse vis kun je gemakkelijk herkennen als je hier op let

Verse vis is niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Maar als je op de markt of bij de visboer staat, hoe weet je dan zeker of ‘ie nog goed is? Je hoeft maar op een paar dingen te letten om de juiste uit te kiezen.

Een vis is pas echt lekker als hij vers is. En dat kun je eigenlijk ook al ruiken. Want dit kan raar klinken, maar een vis die naar vis ruikt, is niet goed. Een verse vis ruikt gewoon lekker fris en een beetje ziltig.

Advertentie

Uiterlijk van de vis

Vervolgens kun je ook door te kijken naar de vis zien of hij nog vers is. Let maar eens op de ogen. Zijn ze plat met een dof laagje? Dan is hij niet meer vers. De ogen van een verse vis zijn namelijk helder en doorzichtig. Ze staan zelfs een beetje bol. Daarnaast glanst een vis. Dat komt omdat veel soorten een slijmlaagje om de huid hebben die vol eiwitten zitten. Dat laagje hoort ook ietwat vochtig te zijn. De kieuwen moeten een heldere en donkerrode kleur hebben. Behalve van een makreel, zijn kieuwen zijn bruin. Zie jij een vis met grijsachtige kieuwen, of misschien zelfs een beetje plakkerige kieuwen? Dan moet je die juist niet kopen.

Voorverpakte vis

Als je bij de visboer komt liggen daar vaak nog hele vissen, maar een filetje is lastiger te keuren. Toch kun je ook hier wel zien of de filets vers zijn. Hiervoor geldt net als bij een hele vis dat hij goed is als hij ziltig ruikt. De filet moet glanzen en geen gekke verkleuringen hebben. Als je op de vis drukt en er geen vocht uitkomt, dan is-ie goed om te eten.

Verse vis bewaren

Verse vis kun je het beste zo dicht mogelijk bij het vriespunt te bewaren. Hoe je dat het beste kunt doen? Wikkel de vis in vershoudfolie en omring dit vispakketje met heel veel ijsblokjes. Maar toch is het slim om de verse vis op dezelfde dag dat je deze hebt gekocht, te eten. Lukt dit niet, dan kun je hem maximaal een dag bewaren.

Zin in zalm? Met deze marinade wordt hij nog lekkerder!

Ben je een echte visliefhebber? Dit kookboek Vis zit niet alleen bomvol heerlijke recepten, maar heeft ook prachtige fotografie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Voedingscentrum, Flavorfav, Beeld: iStock

Lees meer

Overwin je grote en kleine angsten met de fear setting methode

fear setting methode

Bij belangrijke beslissingen spelen vaak allerlei doemscenario’s door ons hoofd, en dat kan verlammend werken. Want wat als…? Met de fear setting methode durven we, weloverwogen, wél tot actie over te gaan.

Ontslag nemen en voor jezelf beginnen, speechen op een bruiloft, alleen op vakantie gaan, je leidinggevende de waarheid zeggen, autorijden, een echtscheiding aanvragen, solliciteren op een hogere functie, koken voor een grote groep: bijna allemaal hebben we wel een droom, doel of verlangen. Iets wat we graag willen of waarvan we vinden dat we het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien