Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Dit zijn 3 goede vervangers voor boter in bakrecepten

In de meeste bakrecepten staat boter hoog op het ingrediëntenlijstje, maar heel gezond is dat niet. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven.

Boter is kookvet, gemaakt van de vaste delen van melk, vet en eiwitten. Het is vaak gemaakt van koemelk, maar het kan ook afkomstig zijn van geiten, schapen of buffels. Hoewel boter vaak de makkelijkste optie is om te gebruiken tijdens het bakken, zijn er verschillende alternatieven. En laten deze producten ook nog eens een stuk gezonder zijn.

Advertentie

1. Kokosolie

Ongeraffineerde kokosolie heeft een kokosachtige smaak (wat heel lekker kan zijn), maar geraffineerde koksolie is neutraal van smaak en daarom ideaal om te gebruiken in bakrecepten. Het is een veelzijdige botervervanger en kun je zelfs 1 op 1 vervangen. Let wel op: de structuur van de baksels kunnen wel veranderen. Zo kunnen koekjes knapperiger worden en kunnen taarten wat kruimeliger zijn. Cakes, brood en muffins blijven daarentegen relatief onveranderd.

2. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt heeft een pittige, romige smaak. Je kunt boter met Griekse yoghurt vervangen in een 1-op-1 verhouding tot maximaal een kopje. Je kunt het als botervervanger vervangen in met name recepten waarvoor slechts een kopje of minder nodig is. Anders zal de yoghurt te veel vocht toevoegen en krijg je een heel ander eindresultaat.

3. Veganistische boter

Veganistische boter wordt in de meeste gevallen gemaakt van koolzaadolie, kokosvet of sheaboter en is daardoor palmolie- en sojavrij. Geen idee hoe het kan, maar deze bijzondere boter smaakt ook echt naar normale boter. Je kunt het eigenlijk altijd vervangen voor de veganistische variant, alleen is het wel wat duurder. Je kunt het in een verhouding van 1 op 1 overnemen.

Koekenbakkers opgelet: zo rol je deeg zonder dat het een troep wordt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: PureWow. Beeld: iStock

Anouks dochter (15) durfde niet meer naar school: “Soms duwde ik haar letterlijk de deur uit”

Anouks dochter - libelle

Premium

De dochter van Anouk (49) veranderde in de brugklas van een vrolijk meisje in een angstige puber. Het werd zo erg dat ze niet meer naar school kon. “Flo bleef zitten, raakte haar vriendinnen kwijt en had nergens meer plezier in.”

Anouk: "Het ene moment zat mijn dochter Flo nog vol enthousiasme aan de keukentafel haar boeken te kaften en zich te verheugen op haar nieuwe leven op de middelbare school. Het volgende moment was er niets meer over van haar optimistische stemming. Na 2 maanden verkeerde ze in een permanente staat van paniek. Ze zeggen dat een mens 2 instinctie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien