Nu te koop: speciale uitgave Libelle Vrijheid 75 jaar

Zoek binnen:

Vet van bacon over? Gooi het niet weg, want dít kun je er nog mee maken

Grote kans dat je altijd het overgebleven vet van gebakken bacon weggooit. Zonde, want met deze gratis smaakmaker kun je nog een hoop doen in de keuken. Vang het vet op in een hersluitbaar bakje en bewaar het in de koelkast. 

Ben jij helemaal gek op de smaak van bacon? Deze 7 dingen kun je doen met het overgebleven vet:

Advertentie

Kipfilet

Maak van een saai stuk kipfilet een culinair hoogstandje. Marineer de kip in het baconvet, laat het even intrekken en bak het vervolgens. Je gerecht krijgt op deze manier meer smaak én een knapperig korstje. Hetzelfde kun je doen met tofu.

Eieren

Bij uitgebakken bacon hoort natuurlijk eieren. Als je eerst de bacon bakt, hoef je geen boter meer te gebruiken voor je eieren. Hetzelfde kun je doen met pannenkoeken en wentelteefjes. Het geeft ook nog eens een extra lekkere smaak.

Tosti’s

Smeer wat overgebleven vet op de buitenkant van je tosti of panini. Dit zorgt voor een subtiele baconsmaak en geeft je broodje een crunchy bite.

Croutons

Til zelfgemaakte croutons naar een hoger niveau. Besprenkel stukjes oud brood met het baconvet en bak het vervolgens tot het lichtbruin en knapperig is. Hetzelfde kun je doen met aardappelen.

Grillpan invetten

Bij de meeste grillrecepten moet je eerst de grillpan invetten om te voorkomen dat het voedsel blijft kleven. Gebruik hier in plaats van anti-aanbakspray of boter de baconvet voor, net zo makkelijk. En extra lekker.

Smaakmaker

Gebruik het overgebleven vet om gerechten op smaak te brengen. Voeg het bijvoorbeeld toe aan een ovenschaal met groenten. Het vet zorgt voor een rokerige, zoute en vlezige smaak.

Dressing

Maak een dressing voor op salades of broodjes. Bak het vet met azijn, mosterd, olijfolie en knoflook tot een dikke substantie. Serveer het vervolgens over een gerecht naar keuze.

Nog meer leftovers in huis, zoals een halve zak rucola? Zó maak je daar gemakkelijk een pesto van:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Realsimple. Beeld: iStock

Lees meer

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien