Vis op recept
Goede vis
Het is geen geheim dat sommige vissoorten met uitsterven worden bedreigd. In de VISwijzer van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds staat informatie over welke vissen je wel en welke je beter niet kunt eten. De Viswijzer is te downloaden via goedevis.nl of (gratis) telefonisch te bestellen via de servicelijn van het Wereld Natuur Fonds, tel. 0900-19 62 (€ 0,15/min.).
Vis: dé bron van omega-3
Vis bevat veel waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten van hoge kwaliteit, vitamines en mineralen. Maar vooral de onverzadigde vetzuren in vis, de n-3-vetzuren (omega-3), zijn belangrijk voor onze gezondheid. Deze gezonde omega-3-vetten verminderen de kans op hart- en vaatziekten en helpen het cholesterolgehalte te laten dalen. Ook zijn er aanwijzingen dat omega-3-vetten het risico op dementie en andere hersenaandoeningen verkleinen. Vis is veruit de belangrijkste bron van omega-3-vetten. Vooral vette vissoorten zijn er rijk aan, maar ook de magere soorten bevatten omega-3.
Vet, matig vet en mager
Vette vissoorten zijn o.a.: haring, makreel, paling, sprot en zalm. Matig vet zijn o.a.: ansjovis, forel,
heilbot, mul, pangasius, poon, roodbaars, sardien, schol, tarbot, tonijn, zeewolf, zeebaars en zwaardvis.
Mager zijn: inktvis, kabeljauw, koolvis, schelvis, tilapia, tong, wijting en zeeduivel.
In Libelle 4 stonden deze heerlijke visrecepten:
![]() |
Rode mul met witlof |
![]() |
Carpaccio van tonijn |
![]() |
Gebakken makreelfilets met grapefruit |
![]() |
Gebakken zalm |