Ontvang wekelijks de e-column van Manon (dochter Anne-Wil)

Zoek binnen:

Waarom je het vocht van kikkererwten voortaan moet bewaren

Spoel jij het vocht dat bij je kikkererwten in blik zit altijd door de gootsteen? Hartstikke zonde! Het bevat namelijk aquafaba: een vloeistof waar je heel veel verschillende kanten mee op kunt.

Aquafaba is rijk aan zetmeel en plantaardige eiwitten en lijkt op de consistentie van ruw eiwit. Het zit niet alleen in een blik kikkererwten, maar ook in dat van andere peulvruchten, zoals linzen en witte en bruine bonen.

Advertentie

Wat is het?
Deze vloeistof is vooral erg handig voor veganisten, omdat het gebruikt kan worden als een vervanger voor dierlijke eiwitten. Door de aquafaba op te kloppen krijgt het dezelfde structuur als echt eiwitschuim. Je kunt hier onder andere merengue, mousse, schuimpjes, luchtige cake en slagroom mee maken.

Hoe maak je het?
Laat de inhoud van een blikje biologische kikkererwten uitlekken en vang het uitlekvocht op. Voeg 2 eetlepels suiker of zoetstof aan de aquafaba toe en klop het op met een mixer op de hoogste stand zodat er een mooi, stevig schuim ontstaat. Je kunt er vervolgens naar smaak nog bijvoorbeeld cacaopoeder, kaneel of vanillebourbon aan toevoegen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Viva. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien