Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Dít zijn de voordelen van het eten van edelgistvlokken

Plantaardig eten wordt steeds populairder, maar het kan best lastig zijn om goede vervangers te vinden. In dat geval kunnen edelgistvlokken de oplossing zijn.

Edelgist is een gedroogde en gedeactiveerde gistsoort. Dat houdt in dat het wel gist is maar dat je er geen brood mee kunt bakken. Na het kweken en verwarmen, wordt het gist gedroogd en blijven er vlokken over. Veel mensen vinden de smaak van edelgistvlokken erg smakelijk, omdat het een heel volle kaasachtige smaak heeft en het ook wat weg heeft van noten. Aangezien het een plantaardig product is, zijn vooral veganisten er dol op.

Advertentie

Edelgist is dus een goede vervanger van kaas, maar er zitten nog andere voordelen aan het eten van deze vlokken. Let wel op dat je er niet té veel van eet, want edelgist bevat ook veel zout.

1. Vitaminen

Edelgist bevat van nature veel vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Dat is dus sowieso al mooi meegenomen. Maar sommige edelgistvlokken bevatten ook vitamine B12 en dat kan erg handig zijn als je plantaardig eet. Vitamine B12 zit voornamelijk in zuivel, vlees en eieren: allemaal dingen die een veganist niet eet. Daarom worden zij aangeraden om vitamine B12-supplementen te slikken. Maar zou het niet fijn zijn als je het ook gewoon in je voeding kunt verwerken? Z0 bevat een portie van 5 gram edelgistvlokken al 88% van de dagelijkse aanbeveling.

2. Eiwitten

Wanneer je veganistisch eet, kan het moeilijk zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Daar kan edelgist je bij helpen, want het is een grote eiwitbron. Door een kleine portie van 5 gram edelgistvlokken over je pasta te strooien om de saus wat dikker te maken, voeg je gelijk wat eiwitten eraan toe.

3. Vezelrijk

Behalve dat het boordevol eiwitten zit, bevat edelgist ook veel vezels. Een portie van 5 gram zorgt er al voor dat je 1,1 gram vezels binnenkrijgt. Dit is heel goed voor je spijsverteringssysteem en in combinatie met het eiwitgehalte, zit je na een maaltijd langer vol.

4. Cholesterolverlagend

In edelgistvlokken zitten beta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die bijvoorbeeld ook in havermout zitten. Deze beta-glucanen helpen bij het verlagen van je cholesterolgehalte. Uit onderzoek uit 2017 blijkt dat het cholesterolniveau van mensen met een te hoog cholesterol flink daalde toen ze 8 weken lang beta-glucanen consumeerden.

5. Antioxidanten

Tot slot bevat edelgist antioxidanten zoals glutathion en selenomethionine. Deze antioxidanten kunnen cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en helpen om gifstoffen vrij te maken.

Genoeg voordelen om het een keer te proberen:

Eet je vegetarisch of veganistisch? Zó krijg je toch al je voedingsstoffen binnen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health UK. Beeld: iStock

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

maanhoroscoop-libelle-liefde-relaties

Premium

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maa

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien