Voorkom maagzuur. 5 tips
Vermijd bepaald voedsel
Als je regelmatig last hebt van maagzuur, weet je vaak ook wel hoe het komt. Sommige drankjes of snacks verhogen de kans op maagzuur. Denk bijvoorbeeld aan pittig eten, vet vlees, patat, citrusvruchten, rauwe uien, tomaten, boter, olie, pepermunt, chocolade en koffie. Je mag er heus van genieten, maar – zoals met alles – met mate!
Drink minder alcohol
We willen ons niet bemoeien met jouw alcoholinname, maar je wel bewust maken van het feit dat alcohol een slechte invloed heeft op maagzuur. Dus af en toe dat wijntje laten staan, kan een goed idee zijn.
Slaap met het hoofd hoog
Zorg dat je hoofd tijdens het slapen 15 tot 20 cm hoger ligt dan de rest van je lichaam, door deze houding kan het maagzuur sneller worden afgevoerd. Geen verstelbaar bed? Je kunt er dan voor kiezen om speciale blokken onder de poten van het hoofdeinde te plaatsen.
Eet kleine hoeveelheden
Als je teveel eet, kun je al gauw last krijgen van brandend maagzuur. Dit komt doordat de klep tussen je maag en slokdarm bij een (te) volle maag kan ontspannen. Hierdoor krijgt het maagzuur de kans om in de slokdarm te komen. Verdeel daarom de maaltijden. Denk dan niet aan ontbijt, lunch en diner, maar kies zes momenten. Probeer ook om niet te eten voor het slapen.
Draag geen (te) strakke kleding
Ook te strakke kleding heeft effect op de maagzuurvorming. Buikvet zorgt voor druk op je maag, maar ook te strakke kleding heeft dit effect. Zorg dus dat je de juiste maat draagt, om zo’n nare aanval van maagzuur te voorkomen.