Nu te koop: speciale uitgave Libelle Vrijheid 75 jaar

Zoek binnen:

Deze vuistregel vertelt je hoeveel gram suiker te veel is

Wanneer we een voedseletiket lezen kunnen we ondertussen wel inschatten of iets relatief veel calorieën bevat of niet. Het aantal grammen suiker in je favoriete toetje zegt je daarentegen misschien niet zoveel. Dit is hoe het zit.

Het is belangrijk om te weten wat je in je lichaam stopt. Het voedseletiket uitpluizen voordat je het in je boodschappenmandje gooit is daarom verstandig. Maar we snappen: daar heb je niet altijd tijd voor. Een simpele vuistregel die bepaalt hoeveel gram suiker te veel is en hoeveel gram vezels te weinig is, kan soelaas bieden.

Advertentie

De regel van 5

Diëtiste Rachel Swanson oppert bij Well+Good ‘de regel van 5’. “Als eten of een drankje minder dan 5 gram suiker per portie bevat en meer dan 5 gram vezels per portie, dan is dit een goede indicator dat het een gezonde keuze is”, aldus de diëtiste. “Er zijn zeker uitzonderingen, maar uiteindelijk is een vrij goede vuistregel.” Suiker staat overigens niet zo zwart-op-wit op het etiket, maar eindigt iets op -ose, -suiker of -stroop, dan zit er dus wel degelijk suiker in.

Het is een regel die zeker de moeite waard is om toe te passen als je je bedenkt dat we gemiddeld zo’n 125 gram suiker per persoon per dag eten. Dat zegt je misschien niet zoveel, maar als we dat even visualiseren betekent dit toch zo’n achtentwintig suikerklontjes. Autsj.

Wat gebeurt er als je helemaal stopt met het eten van suiker? Libelle’s Irene probeerde het 10 dagen en dit is het resultaat:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well+Good. Beeld: iStock

Lees meer

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien