Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Waarom je elke dag een banaan zou moeten eten

Bananen zijn een van de populairste fruitsoorten in Nederland. Toch worden ze vaak in een slecht daglicht gezet omdat ze veel calorieën en koolhydraten bevatten. Maar wist je dat een banaan een van de beste fruitsoorten is die je kunt kiezen? Wij vertellen je waarom.

Wanneer je elke dag een banaan eet, krijgt je lichaam veel krachtige voedingsstoffen binnen. Dit zijn de voedingswaarden van één banaan:

Advertentie

 • 105 calorieën
 • 27 gram koolhydraten
 • 1 gram eiwitten
 • 0,39 gram vet
 • 0,132 gram verzadigd vet
 • 3 gram vezels
 • 24 gram suiker
 • 422 milligram kalium
 • 32 milligram magnesium
 • 10,3 milligram vitamine C
 • 0,433 milligram vitamine B6

Gezondheidsvoordelen
Naast dat een banaan veel krachtige voedingsstoffen bevat, heeft een banaan ook veel gezondheidsvoordelen. Zo zouden de kalium en de magnesium die de banaan bevat kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Deze bloeddrukverlagende effecten verminderen de kans op hart- en vaatziekten en zorgen dus voor een gezonder hart.

De kalium en de magnesium hebben nog meer voordelen. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat je sterkere botten krijgt. Een banaan zou ook zorgen voor een betere spijsvertering. Hij bevat namelijk 12% van je dagelijkse benodigde vezels.

Als laatste zorgt de vitamine B6 die de banaan bevat ervoor dat je je beter kunt concentreren en kan het helpen bij stemmingswisselingen tijdens de menstruatie.

Antwoord op je vragen
Vind je het nog steeds onduidelijk of een banaan nou wel of niet goed voor is? Wij hebben de vragen (en antwoorden) die diëtisten vaak krijgen over bananen op een rijtje gezet:

Hoeveel bananen mag ik per dag eten?
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.

Bevatten bananen niet heel veel suiker?
Een banaan bevat 24 gram suiker. Dat is inderdaad best veel. Maar omdat een banaan veel voedingsvezels en andere goede stoffen bevat is dit niet heel erg. Maar zoals we net al zeiden: overdrijf niet met het eten van bananen.

Zitten er te veel calorieën in bananen als ik op dieet ben?
Er zitten 100 calorieën en minder dan een halve gram vet in één banaan. Daarom is een banaan heel onschuldig en kun je dit prima eten wanneer je op dieet ben. Het is juist een voedzame keuze die je helpt te voldoen aan je dagelijkse behoeften aan groenten en fruit.

Zijn bananen goed om te eten voordat ik ga sporten?
Bananen bieden een makkelijk verteerbare bron van koolhydraten, de beste brandstof tijdens het sporten. Bananen zijn ook licht op je maag en je zal daar dus ook geen last van hebben tijdens het sporten.

Kan ik een bananenschil eten?
Hoewel er geruchten zijn dat bananenschillen zouden helpen bij slapeloosheid en depressie en lagere cholesterol kunnen genezen, is er weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek om dit te bevestigen. Van een bananenschil zal je waarschijnlijk niet dood gaan, maar of het lekker zal smaken…

Iedere dag de beste berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: GoodHousekeeping. Beeld: iStock

Maike heeft de Katwijkse ziekte: “Ik ben eigenlijk een tikkende tijdbom”

Katwijkse

Premium

Maike Varkevisser (30) heeft de Katwijkse ziekte, een aandoening waardoor uiteindelijk hersenbloedingen ontstaan. Zoals bij haar oma en haar vader. Eén ding weet ze heel zeker: dat het haar zoontje Yves niet staat te wachten.

“Soms sluip ik zijn kamertje binnen, om bij zijn bedje stiekem te kijken hoe hij ligt te slapen. Mijn lieve Yves. Zo rustig en tevreden. Wat zou mijn vader blij zijn geweest met zijn eerste kleinkind. Hij heeft hem nooit gezien, want papa overleed afgelopen zomer, toen ik vier ma

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien