Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

4 redenen waarom je juist kunt aankomen door havermout

Wil je gezonder gaan eten en start je daarom elke ochtend met een kommetje havermout, lees je nu dat je er juist door kunt aankomen. Maar ho: het ligt niet per se aan de havermout, maar aan wat je ermee doet.

Let je op onderstaande dingen, dan kun je gewoon verdergaan met gezond eten.

Advertentie

Goede start
Want gezond is het wel degelijk en je bent dus ook zeker goed bezig. Je start de ochtend meteen met een dosis eiwitten, ijzer, vezels en volkoren granen. Het is een van de beste keuzes om je dag mee te beginnen.

Je kunt met een kommetje havermout alle kanten op, maar dat maakt het soms juist ongezond.

1. Je neemt te veel
Wist je dat 40 tot 50 gram ongekookte havermout is voldoende voor een vullend ontbijt? “Als dat voor je gevoel nog steeds heel weinig is, doe het dan in een kleinere kom”, aldus diëtist Jennifer Bowers. “Het ziet er bevredigender uit dan in een grote kom, waardoor je sneller merkt dat je vol zit.”

2. Je voegt ongezonde ingrediënten toe
“De gezonde reputatie van havermout is geen excuus om er een halve pot Nutella overheen te gooien”, zegt Bowers. In plaats van een klodder Nutella of pindakaas, kun je beter voor fruit, zaden en noten gaan. Inspiratie: granaatappelpitjes, frambozen, perzik, appel, pompoenpitten, chiazaden, kaneel en een theelepel rauwe cacaopoeder. Let wel: gebruik hier ook weer niet te veel van. Het zijn toch weer extra calorieën. Zorg dat het er niet meer dan 150 zijn. “Met ongeveer 150 calorieën van de havermout zelf, is dat een prima aantal om je dag mee te beginnen. En tel je geen calorieën? Houd dan de grootte van één golfbal aan voor de hoeveelheid toppings, dan zit je goed.”

3. Je kiest altijd voor melk
Ga je ervan uit dat je havermout standaard aangemaakt moet worden met melk? Dan zit je fout. Water kan ook prima. Melk, noten en zaden kunnen namelijk zorgen dat het een te vettig ontbijt wordt. Wil je toch melk, dan kun je ook eens voor een ongezoete, plantaardige variant als amandelmelk kiezen.

4. Je houdt van suiker
En dus gooi je er standaard een lepeltje suiker overheen, agavesiroop, oerzoet of honing in. “Jammer genoeg gaat je lichaam er hetzelfde mee om als met ‘gewone’ suiker”, zegt Bowers. “Suiker is gewoon suiker.” Een toevoeging als dadels of een halve banaan zorgt voor hetzelfde zoete effect en er zitten ook nog eens vezels en kalium in. Veel beter!

Ook lekker en gezond: granolarepen met havermout en andere gezonde ingrediënten.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: ELLE. Beeld: iStock

Speel hier de snackpuzzel van zaterdag 25 januari gratis

snackpuzzel

Premium

Ook deze zaterdag 25 januari hebben we weer een nieuwe gratis kruiswoordpuzzel voor je. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien