Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Vergeet bananenbrood: dít is waarom je zelf zuurdesembrood moet bakken

Om onszelf te vermaken, gaan we vaak de keuken in om iets te bakken. Bananenbrood is favoriet, maar probeer de volgende keer eens zuurdesembrood. 

Het is een heel makkelijk, maar redelijk lang proces van gisten en rijzen. Het eindresultaat is wel een heerlijk en gezond brood, waar je nog dagen van kan genieten.

Advertentie

Geen toevoegde suikers

Zuurdesem heeft een veel kortere ingrediëntenlijst dan normaal brood. Het enige dat je nodig hebt is bloem, water, zout en wilde gist. Daardoor is zuurdesembrood een stuk gezonder dan andere broden, want het is vrij van oliën, suiker, conserveermiddelen en andere chemicaliën die niet het beste effect hebben op je gezondheid.

Gezondheidsboost

Vanwege het fermentatieproces heeft zuurdesem een rijker voedingsprofiel, waardoor het brood lekker gezond is. Zuurdesem verbetert namelijk de spijsvertering, bevat veel vitamines en mineralen en houdt je bloedsuikerspiegel in balans. Maar hoe maak je nu zo’n zuurdesembrood?

Het is een vrij eenvoudig recept, maar vergeet niet: het duurt vanwege het rijzen wel even voordat je ervan kan genieten. Daarnaast is het belangrijk dat je van tevoren een zuurdesemstarter maakt. Een zuurdesembrood begint altijd met een starter. Het zuurdesemstarter wordt gemaakt van alleen bloem en water. Dit zetsel laat je meerder dagen fermenteren, ook wel vergisten genoemd, bij een bepaalde temperatuur.

Ingrediënten

 • 1 kopje witte tarwe- of speltmeel
 • 1 kopje volkoren tarwe- of speltmeel
 • ½ kopje gerolde haver
 • ½ kopje zaden (lijnzaad, zonnebloem, pompoen)
 • ¼ kopje gemalen lijnzaad
 • 1½ theelepel zeezout
 • 1½ kopje warm water
 • ¾ kopje actieve zuurdesemstarter, gevoerd 6 tot 8 uur ervoor
 • 1 eetlepel extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

 1. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit met een garde door elkaar.
 2. Maak een kuiltje in het midden en giet daar 1¼ kopje water, het zuurdesemstarter en olijfolie in.
 3. Gebruik een spatel om het deeg een minuut te mengen. Leg het deeg daarna enkele minuten opzij.
 4. Giet het mengsel in een ingevette broodvorm en bestrooi het eventueel met wat sesamzaadjes.
 5. Bedek de vorm met een plastic zak om een vochtige omgeving te creëren. Zorg ervoor dat de zak het deeg niet raakt. Zet de vorm op een warme plaats gedurende 6 tot 10 uur tot het deeg ongeveer een derde is gerezen.
 6. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Als de oven is voorgewarmd, mag de temperatuur naar 200 graden en kun je het brood in de oven zetten.
 7. Bak het brood 50 minuten.
 8. Haal het brood uit de vorm; controleer of het een gouden korst heeft. Is dat niet het geval? Plaats het brood dan nog eens 10 minuten zonder bakvorm terug in de oven.

Raar maar waar: brood blijft langer houdbaar met déze groente in de zak. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Longevity. Beeld: iStock

Zuurdesembrood - Libelle

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien