Waarom je altijd zout moet toevoegen aan een zoet baksel

Kokoskoekjes, appeltaart of een lekkere Bossche bol. Ze zijn allemaal mierzoet (en verrukkelijk). Maar wat doet die snuf zout toch altijd in het recept van die zoete baksels? En kun je dat ook gewoon weglaten?
Spoiler: dit ingrediënt mag niet ontbreken! En dat zit zo.
Zout balanceert
Het lijkt zo onnodig, die ene snuf zout. Wat kan een mespuntje nou eigenlijk doen met de smaak van een hele taart? Nou, een boel. Misschien niet in een grote schaal patat, maar in een recept waar ook veel suiker in zit, wel degelijk. Het zorgt er namelijk voor dat de zoetigheid van de suiker gebalanceerd wordt. Hierdoor wordt het baksel niet zo intens zoet, waardoor de andere smaken beter tot uiting komen. De kaneel in de appeltaart en de kokossmaak in kokoskoekjes, die komen beter naar voren met een snuf zout. Omdat de suiker dan simpelweg niet zo overweldigend is!
Elastisch
Daarbij heeft zout nog een belangrijke functie in een baksel. Door een chemische reactie wordt je taart namelijk een stuk lekkerder. De moleculen in het zout verbinden zich namelijk met de proteïnen in het meel van je beslag of deeg. Dit zorgt ervoor dat je deeg een stuk elastischer wordt. En hiermee is je baksel een stuk lekkerder en luchtiger om te eten.
Een snufje zout is natuurlijk helemaal oké. Maar om je hart gezond te houden, moet je oppassen met dit ingrediënt, stelt deze professor.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!