Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Waarom je beter zwarte dan witte rijst kunt eten

Dat zilvervliesrijst een stukje gezonder is dan witte rijst, dat weten we inmiddels wel. Maar wist je dat er nog een 3e soort is? Zwarte rijst! En die is nog een stúk gezonder dan alle andere soorten. 

En zo’n gerecht met zwarte rijst ziet er nog eens mooi uit ook.

Advertentie

Voedingsstoffen

Net als bij zilvervliesrijst blijft het vliesje van de rijstkorrel zitten bij zwarte rijst. Daardoor is de rijst al gauw een stuk voedzamer dan een gewone witte korrel. Maar zwarte rijst heeft daarbij nog een veel meer voedingsstoffen. Zo bevat het 20% meer eiwitten dan gewone rijst en maar liefst 30% meer vezels dan bruine rijst. Hierdoor heb je sneller het gevoel dat je vol zit, wat altijd fijn is natuurlijk. Maar daarbij helpt het ook nog eens je verteringsstelsel een handje én houdt het je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Bye mood swings!

Ziektebestrijder

We weten allemaal dat blauwe bessen heus super food zijn vanwege alle antioxidanten die erin zitten. Maar vergeet dat. Zwarte rijst bevat deze antioxidanten namelijk ook, maar bevat een stuk meer vezels en veel minder suiker. Daarbij zit er in zwarte rijst anthocyanine: de kleurstof die de rijst zwart maakt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de rijst er mooi uitziet, het stofje geeft de rijst namelijk ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen. Zo zou het risico op hart- en vaatziekten en zelfs op kanker verlagen wanneer je veel zwarte rijst eet.

Diepe smaak

De rijst kan gebruikt worden in allerlei soorten gerechten: risotto’s, sushi, noem maar op! Maar het liefst eet je hem zo puur mogelijk. Deze rijstsoort heeft namelijk een diepe, nootachtige, volkoren smaak die erg lekker schijnt te zijn. En daar kan geen bakje witte rijst tegenop.

Gooi jij altijd het water weg waar je je rijst in hebt gekookt? Zonde! Het is namelijk ideaal om dít mee te doen: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Womagazine. Beeld: iStock. 

Lees meer

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien