Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Warm eten tussen de middag: zo goed (of slecht) is het voor je

Om 1 uur ’s middags al aan de stamppot? Vijftig jaar geleden deed iedere Nederlander dat nog. Maar tegenwoordig kiezen we rond lunchtijd liever voor een broodje kaas. Wat is nou eigenlijk beter? Warm eten tussen de middag, of toch liever ’s avonds?

Wij leggen het je uit.

Advertentie

Warm eten tussen de middag

Steeds minder mensen gaan voor een warme maaltijd rond lunchtijd. Het is ten slotte een stuk makkelijker en sneller om even een boterham weg te werken. En bij het avondeten krijg je je vitamines en groentes wel binnen, toch?

De tijd nemen

Nou, niet helemaal. Warm eten tussen de middag is namelijk beter dan je denkt. Ten eerste ben je vaak langer bezig met het klaarmaken van een warme maaltijd. En dat is goed! Het geeft je de mogelijkheid om je gedachten even weg te halen bij je werk en echt tijd voor jezelf te nemen.

Minder suiker

Daarbij is warm eten tussen de middag ook nog eens hartstikke gezond. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan in een boterham met beleg. Als je de warme maaltijd vers maakt natuurlijk. Ook krijg je door warm te eten tussen de middag overwegend minder suiker binnen tijdens de rest van de dag. Dat komt omdat je langer vol zit van je lunch, waardoor de neiging om te gaan snoepen in de loop van de dag niet zo aanwezig is.

Voedzaam

Daarbij is een warme maaltijd een stuk voedzamer dan een boterham met kaas of hagelslag. Hij bevat vaak iets van groente, wat granen, vlees, vis of kaas. Daar haalt je lichaam veel goede voedingsstoffen uit. Zeker omdat Nederlanders te weinig groente eten op een dag, kan het geen kwaad om ’s middags warm te eten en een deel van je groentes alvast binnen te krijgen.

Twee keer warm eten

Maar dat warm lunchen gezond en voedzaam is, gaat alleen op als je óók ’s avonds voor een gevarieerde maaltijd gaat. Wie warm eet tussen de middag, maar in de avond een broodje kaas naar binnen werkt, is net zo gezond bezig als iemand die de maaltijden omwisselt. Warm eten tussen de middag is dus alleen echt een goed idee als je ook ’s avonds een voedzame maaltijd kiest waar veel groente in zit. Twee keer warm eten op een dag is dus geen probleem, mits je voor een gezonde maaltijd gaat. Want als jouw warme maaltijd een frietje met een kroket is, kun je beter voor dat broodje kaas gaan wat de voedingswaarden betreft.

Nadelen

Zijn er dan ook nadelen aan warm eten tussen de middag? Ja, zeker. Dat is namelijk dat het vaak een stuk duurder is om twee keer warm te eten op een dag. Je hebt er vaak veel meer verschillende ingrediënten voor nodig dan voor een boterham. Daarbij is de kans op een afterlunchdip groter. Een grote, warme maaltijd kost je lichaam meer energie om te verwerken. En daardoor kun je je wat moeier voelen.

Maar wat betreft je gezondheid kun je het beste ’s middags warm eten. Of beter gezegd: voedzaam eten. Als dat kan met een lekkere koude courgettesoep of een uitgebreide salade, zit je ook goed.

Op zoek naar een lekkere en voedzame salade? Deze romige pastasalade met balletjes is perfect als lunch én diner.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Gezondheidsnet. Beeld: iStock.

warm eten tussen de middag

Lees meer

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien