Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat is het Pegan dieet en waar is het goed voor?

Er bestaan ondertussen zoveel diëten, dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Momenteel is het Pegan dieet razend populair. Libelle legt je in een notendop uit wat dit dieet precies inhoudt. 

Combinatie
Eigenlijk is het Pegan dieet een samentrekking van 2 andere diëten, het Vegan dieet en het Paleo dieet. Dit is bedacht door de Amerikaanse arts dr. Mark Hyman. Het gaat er bij het Pegan dieet om dat je zoveel mogelijk van de natuur profiteert. Veel onbewerkte en plantaardige voeding die duurzaam is geproduceerd, dus. Bespoten voeding en voedsel met e-nummers of hormonen horen niet thuis in dit dieet. Goed voor jezelf, maar ook goed voor de natuur!

Advertentie

Gezondheidswinst
Met dit dieet zou je niet alleen flink af kunnen vallen, maar ook een aantal aandoeningen en ziektes terug kunnen dringen. Zo zegt dr. Hyman dat het Pegan dieet diabetes type 2, de cholesterolwaardes, spijsverteringsproblemen en zelfs auto-immuunziektes zou kunnen verminderen.

De leefregels
Eet zoveel mogelijk plantaardige voeding. Ongeveer 75% van alles wat je eet moet plantaardig zijn, de rest mag dierlijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de voeding die je eet een lage glykemische lading heeft. Dit is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Hierdoor wordt de energie gelijkmatiger over de dag verdeeld in plaats van de pieken en dalen. Ook is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Verboden terrein
Klinkt goed, toch? Maar er zijn er ook dingen die je niét of zo weinig mogelijk moet eten. Zo moet je zo min mogelijk glutenrijke granen (haver, rijst, mais), zuivel, vlees, bonen en suiker binnenkrijgen. Wel mag je 2 keer in de week een klein stukje wilde vis zoals haring eten.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Dr. Hyman. Beeld: iStock.

Lees meer

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien