Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Quel désastre: Franse wijnbouwers verwachten mislukte oogst

Alsof 2021 door corona nog niet lastig genoeg is, breekt er misschien een periode van droogte aan voor de wijnliefhebber. Het gaat namelijk dramatisch mis met de wijnoogst in hét wijnland van Europa: Frankrijk. Wijnboeren zetten zelfs vuurkorven in om hun wijnstokken te beschermen, maar het kwaad lijkt in sommige gebieden al geschied, zo meldt RTL Nieuws. Quel désastre!

Vervelend dus voor de gemiddelde Europeaan boven de 18 jaar, die in 2020 nog 24 liter wijn dronk.

Advertentie

Dramatische wijnoogst in Frankrijk

Wat is er gebeurd? Na de milde temperaturen in maart daalt het kwik ’s nachts ook in Frankrijk flink onder het vriespunt. De nachtvorst, die inmiddels al weken aanhoudt, heeft een rampzalig effect op de wijnoogst. Wijnstokken houden namelijk niet van zulke kou.

De Franse minister van Landbouw noemt de huidige ontwikkelingen ‘waarschijnlijk de grootste landbouwcatastrofe van het begin van de 21ste eeuw’. De Franse overheid werkt aan een noodplan. De kosten van de mislukte oogst worden al op bijna 2 miljard euro geschat.

Lees ook:
Dankzij dit trucje kun je elke wijn lekker laten smaken

Wijnbouwers getroffen

De balans is opgemaakt. Sinds afgelopen weekend zijn al honderden wijnboerderijen getroffen. Voor de wijnbouwers in de Bourgogne of het Rhônedal ziet het er niet rooskleurig uit. Ze verwachten een ‘vrijwel mislukte oogst’ waarbij gesproken wordt van een verlies van minstens 90%. Deskundigen lijken iets positiever gestemd. Hun verwachting is dat de oogst 33% lager uitvalt dan voorgaande jaren.

Wat betekent dit voor ons?

Het is nog niet duidelijk wat het uiteindelijk voor de wijndrinker in Nederland betekent. Raken de schappen leeg? Stijgen de prijzen? Of stappen we en masse over naar een Italiaans, Duits of zelfs Nederlands wijntje? Als de oogst inderdaad zo slecht is als ze nu voorspellen, betekent het misschien ook een financiële catastrofe voor de Meilandjes. Hun rode, witte en rosé wijn komt namelijk uit Frankrijk.

Mocht het inderdaad helemaal misgaan in Frankrijk, dan kun je altijd nog aan de Zuid-Afrikaanse wijn gaan. Ze hebben daar namelijk een wijnoverschot van 240 miljoen liter. Een mooi moment om hen uit de brand te helpen, dus.

Als je wijn drinkt, mors je weleens wat. Geen reden tot paniek: er zijn verschillende manieren om die rode wijnvlek uit je tafelkleed of kleding te verwijderen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze kant-en-klaarproducten zou je eigenlijk vers moeten kopen

Sommige producten haal je nou eenmaal erg makkelijk als kant-en-klaarproducten in huis. Citroensap, pestosaus en een dressing voor door de sla zijn daar een goed voorbeeld van. Waarom zou je moeilijk doen en het zelf maken? Nou, omdat dat veel gezonder is.

We begrijpen je als geen ander: je hebt net een lange werkdag achter de rug en het oproepgeluidje van Teams suist nog door je oren. Heel logisch dat je dan een potje guacamole pakt in plaats van een avocado. Je weet wel dat het gezonder is om zelf die avocado tot guacamole te prakken, maar misschien weet je nog niet waaróm het gezonder is. We leggen het je graag uit.

Advertentie

Calorieën

Deze zag je waarschijnlijk niet aankomen: verse guacamole bevat méér calorieën dan guac uit een potje. De avocado is een vetproduct, het voordeel is wel dat het gezonde vetten zijn. In guacamole uit een potje zit maar 3,7 procent avocado, dus eigenlijk is het heel logisch dat het aantal calorieën dan lager ligt. Maar, daardoor loop je dus ook flink wat gezonde vetten (en vitamines) mis.

Plastic citroen

We hadden het er net al even over: citroensap. Dat zit vaak in zo’n geel plastic citroenvormig pakje met een tuit. Je hebt het vast in huis. Misschien goed om meteen even de houdbaarheidsdatum te checken, want dit zijn vaak producten die al járen in de koelkast staan. Als je dan toch die plastic citroen vast hebt, gooi hem dan meteen weg. Om de smaak van deze nepcitroen nog een beetje levendig te houden, stoppen fabrikanten er namelijk conserveermiddelen en sulfieten in. Klinkt het uitknijpen van een echte citroen nu nog steeds niet de moeite waard?

Bellissimo

Pesto is altijd een goed idee. Behalve als het een sausje uit de koeling is. De kruiden die gebruikt worden voor pesto uit een potje lijken in de verste verte niet meer op wat ze zouden moeten zijn, waardoor je nauwelijks nog van voedingsstoffen kunt spreken. Het is vaak ook een raadsel wat voor kaas ze gebruiken – mascarpone, roomkaas, clotted cream? Het is niet altijd even helder. Bellissimo? Niet echt.

Tube suiker

Als wij ‘salade’ zeggen, waar denk jij dan aan? Sla, tomaat, kip, ei, carpaccio? De meeste salades hebben in ieder geval één ding gemeen: dressing. Die zou je zelf kunnen maken, maar je hebt natuurlijk ook van die tubes in het schap van de slasaus. Wie denkt te weten hoe ongezond ze zijn, heeft het wellicht mis. Dressing uit een verpakking is eigenlijk gewoon een tube suiker met een beetje dressing en conserveermiddel. Toch maar zelf een lekkere dressing maken de volgende keer?

Nóg meer suiker

Waar je echt beter mee uit kunt kijken, is kant-en-klare havermout. Dat bevat zoveel suikers dat je na een kom van je favoriete ontbijt al op de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suikers zit. Zelfs als je een soort koopt waar géén gedroogde bessen of ander fruit in zit, krijg je nog steeds heel veel suikers binnen. Wil je weten of jouw pak havermout ook zoveel suikers bevat? Naturelhaver bevat 0 tot 1 gram suiker, haver uit een pakje bevat al snel 11 tot 14 gram suiker. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 25.

Voor alle kant-en-klaarproducten geldt: check de verpakking. Kijk naar de houdbaarheidsdatum, het suikergehalte en het aantal conserveermiddelen (E-nummers). Zie je een getal waarvan je denkt: dat lijkt me erg veel? Ga dan op zoek naar een alternatief.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real SimpleHealthylives.nlConsumentenbond. Beeld: Getty Images/Cultura RF

kant-en-klaar-producten pin

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze kant-en-klaarproducten zou je eigenlijk vers moeten kopen

Sommige producten haal je nou eenmaal erg makkelijk als kant-en-klaarproducten in huis. Citroensap, pestosaus en een dressing voor door de sla zijn daar een goed voorbeeld van. Waarom zou je moeilijk doen en het zelf maken? Nou, omdat dat veel gezonder is.

We begrijpen je als geen ander: je hebt net een lange werkdag achter de rug en het oproepgeluidje van Teams suist nog door je oren. Heel logisch dat je dan een potje guacamole pakt in plaats van een avocado. Je weet wel dat het gezonder is om zelf die avocado tot guacamole te prakken, maar misschien weet je nog niet waaróm het gezonder is. We leggen het je graag uit.

Advertentie

Calorieën

Deze zag je waarschijnlijk niet aankomen: verse guacamole bevat méér calorieën dan guac uit een potje. De avocado is een vetproduct, het voordeel is wel dat het gezonde vetten zijn. In guacamole uit een potje zit maar 3,7 procent avocado, dus eigenlijk is het heel logisch dat het aantal calorieën dan lager ligt. Maar, daardoor loop je dus ook flink wat gezonde vetten (en vitamines) mis.

Plastic citroen

We hadden het er net al even over: citroensap. Dat zit vaak in zo’n geel plastic citroenvormig pakje met een tuit. Je hebt het vast in huis. Misschien goed om meteen even de houdbaarheidsdatum te checken, want dit zijn vaak producten die al járen in de koelkast staan. Als je dan toch die plastic citroen vast hebt, gooi hem dan meteen weg. Om de smaak van deze nepcitroen nog een beetje levendig te houden, stoppen fabrikanten er namelijk conserveermiddelen en sulfieten in. Klinkt het uitknijpen van een echte citroen nu nog steeds niet de moeite waard?

Bellissimo

Pesto is altijd een goed idee. Behalve als het een sausje uit de koeling is. De kruiden die gebruikt worden voor pesto uit een potje lijken in de verste verte niet meer op wat ze zouden moeten zijn, waardoor je nauwelijks nog van voedingsstoffen kunt spreken. Het is vaak ook een raadsel wat voor kaas ze gebruiken – mascarpone, roomkaas, clotted cream? Het is niet altijd even helder. Bellissimo? Niet echt.

Tube suiker

Als wij ‘salade’ zeggen, waar denk jij dan aan? Sla, tomaat, kip, ei, carpaccio? De meeste salades hebben in ieder geval één ding gemeen: dressing. Die zou je zelf kunnen maken, maar je hebt natuurlijk ook van die tubes in het schap van de slasaus. Wie denkt te weten hoe ongezond ze zijn, heeft het wellicht mis. Dressing uit een verpakking is eigenlijk gewoon een tube suiker met een beetje dressing en conserveermiddel. Toch maar zelf een lekkere dressing maken de volgende keer?

Nóg meer suiker

Waar je echt beter mee uit kunt kijken, is kant-en-klare havermout. Dat bevat zoveel suikers dat je na een kom van je favoriete ontbijt al op de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suikers zit. Zelfs als je een soort koopt waar géén gedroogde bessen of ander fruit in zit, krijg je nog steeds heel veel suikers binnen. Wil je weten of jouw pak havermout ook zoveel suikers bevat? Naturelhaver bevat 0 tot 1 gram suiker, haver uit een pakje bevat al snel 11 tot 14 gram suiker. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 25.

Voor alle kant-en-klaarproducten geldt: check de verpakking. Kijk naar de houdbaarheidsdatum, het suikergehalte en het aantal conserveermiddelen (E-nummers). Zie je een getal waarvan je denkt: dat lijkt me erg veel? Ga dan op zoek naar een alternatief.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real SimpleHealthylives.nlConsumentenbond. Beeld: Getty Images/Cultura RF

kant-en-klaar-producten pin

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít is er bekend over het geheime Instagramaccount van Máxima

Veel bekende mensen hebben een geheim Instagramaccount onder een andere naam. Dat geldt ook voor onze eigen koningin Máxima. Zo kan ze rustig rondneuzen op social media zonder dat ze wordt lastiggevallen.

Royaltyverslaggever Marc van der Linden onthult in zijn nieuwe boek Máxima 50 jaar dat de koningin op zowel Instagram als TikTok zit. “Dat is vooral om haar dochters in de gaten te houden”, vertelt Marc aan RTL Boulevard.

Advertentie

Vogel

De gebruikersnaam van Máxima verwijst dan ook naar haar rol op sociale media. “Ze heeft de naam van een vogel gekozen die heel hoog boven een bepaald gebied hangt, maar ontzettend goede ogen heeft en zelfs een muisje kan zien lopen. Ze hangt als een moeder boven haar dochters om meteen in te grijpen als het verkeerd gaat.” Om welke vogel het precies gaat en wat de exacte gebruikersnaam is, houdt Marc voor zichzelf

Verjaardag

Koningin Máxima wordt 17 mei 50 jaar. Het boek Máxima 50 jaar van de royaltyverslaggever is momenteel verkrijgbaar bij Kruidvat.

Hoe maken de prinsessen eigenlijk gebruik van social media?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLBoulevard. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít is er bekend over het geheime Instagramaccount van Máxima

Veel bekende mensen hebben een geheim Instagramaccount onder een andere naam. Dat geldt ook voor onze eigen koningin Máxima. Zo kan ze rustig rondneuzen op social media zonder dat ze wordt lastiggevallen.

Royaltyverslaggever Marc van der Linden onthult in zijn nieuwe boek Máxima 50 jaar dat de koningin op zowel Instagram als TikTok zit. “Dat is vooral om haar dochters in de gaten te houden”, vertelt Marc aan RTL Boulevard.

Advertentie

Vogel

De gebruikersnaam van Máxima verwijst dan ook naar haar rol op sociale media. “Ze heeft de naam van een vogel gekozen die heel hoog boven een bepaald gebied hangt, maar ontzettend goede ogen heeft en zelfs een muisje kan zien lopen. Ze hangt als een moeder boven haar dochters om meteen in te grijpen als het verkeerd gaat.” Om welke vogel het precies gaat en wat de exacte gebruikersnaam is, houdt Marc voor zichzelf

Verjaardag

Koningin Máxima wordt 17 mei 50 jaar. Het boek Máxima 50 jaar van de royaltyverslaggever is momenteel verkrijgbaar bij Kruidvat.

Hoe maken de prinsessen eigenlijk gebruik van social media?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLBoulevard. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien