Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Voor het eerst wilde truffels in Nederland gespot

Er gaat niks boven een bordje truffelpasta met veel parmezaan. Deze delicatesse is echter vrij kostbaar, waardoor je het waarschijnlijk niet dagelijks op je bordje hebt liggen. Toch zou het zomaar eens kunnen dat we er vaker van kunnen genieten, want er zijn wilde truffels in Nederland gespot.

En ze zijn er al veel langer dan we denken.

Advertentie

Truffels

Op meer dan 10 plaatsen in Nederland zijn truffels gespot in de natuur. En dat is heel bijzonder, want nog nooit eerder werd de paddenstoel gezien in ons land. De truffel komt van nature namelijk meer voor in landen aan de noordrand van de Middellandse Zee. Daarbij zijn Umbrië (Italië) en het Zuidwesten van Frankrijk de bekendere truffelgebieden.

Kwekerij

Het is eigenlijk helemaal niet zo vreemd volgens bio-procestechnoloog Judith Evenaar. Ze vertelt aan het AD dat er waarschijnlijk al veel langer truffels groeien in Nederland, maar dat er nooit goed naar gezocht is.  Judith teelt zelf truffels en hoopt dat er met de vondst van de delicatesse meer kwekers komen.

Zoeken

Ook Onno Kleyn weet hoe gewild de lekkernij is. Hij organiseert echte truffelreizen naar Italië, die erg in trek zijn. Hij bevestigt het vermoeden van Judith: “Er is tot nu toe domweg niet veel naar gezocht. De honden die worden gebruikt zijn moeilijk te vinden hier en de kans is groot dat de truffels te klein zijn of niet aantrekkelijk genoeg”, verklaart hij.

Klimaatverandering

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want de opmars van de wilde truffel in Nederland heeft niet alleen met  speurneuzen te maken. Ook de opwarming van de aarde speelt een rol. “Het kan zijn dat het gebied waar truffels groeien verandert. Het kan zijn dat de opwarming harder gaat dan we dachten. Dat betekent dat de natuur raar doet”, benadrukt Kleyn.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien