Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Voor het eerst wilde truffels in Nederland gespot

Er gaat niks boven een bordje truffelpasta met veel parmezaan. Deze delicatesse is echter vrij kostbaar, waardoor je het waarschijnlijk niet dagelijks op je bordje hebt liggen. Toch zou het zomaar eens kunnen dat we er vaker van kunnen genieten, want er zijn wilde truffels in Nederland gespot.

En ze zijn er al veel langer dan we denken.

Advertentie

Truffels

Op meer dan 10 plaatsen in Nederland zijn truffels gespot in de natuur. En dat is heel bijzonder, want nog nooit eerder werd de paddenstoel gezien in ons land. De truffel komt van nature namelijk meer voor in landen aan de noordrand van de Middellandse Zee. Daarbij zijn Umbrië (Italië) en het Zuidwesten van Frankrijk de bekendere truffelgebieden.

Kwekerij

Het is eigenlijk helemaal niet zo vreemd volgens bio-procestechnoloog Judith Evenaar. Ze vertelt aan het AD dat er waarschijnlijk al veel langer truffels groeien in Nederland, maar dat er nooit goed naar gezocht is.  Judith teelt zelf truffels en hoopt dat er met de vondst van de delicatesse meer kwekers komen.

Zoeken

Ook Onno Kleyn weet hoe gewild de lekkernij is. Hij organiseert echte truffelreizen naar Italië, die erg in trek zijn. Hij bevestigt het vermoeden van Judith: “Er is tot nu toe domweg niet veel naar gezocht. De honden die worden gebruikt zijn moeilijk te vinden hier en de kans is groot dat de truffels te klein zijn of niet aantrekkelijk genoeg”, verklaart hij.

Klimaatverandering

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want de opmars van de wilde truffel in Nederland heeft niet alleen met  speurneuzen te maken. Ook de opwarming van de aarde speelt een rol. “Het kan zijn dat het gebied waar truffels groeien verandert. Het kan zijn dat de opwarming harder gaat dan we dachten. Dat betekent dat de natuur raar doet”, benadrukt Kleyn.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Meghan trekt haar eigen plan: een royal maar dan in ‘nieuwe stijl’

Meghan Markle

Premium

2019 was een bewogen jaar voor de hertogin van Sussex. Hoogtepunt was de geboorte van Archie, dieptepunt de vernederende publicaties in tabloids over de relatie met haar vader. Hoe dan ook, met opgeheven hoofd en hand in hand met Harry bewees ze een ‘royal nieuwe stijl’ te zijn.

Het is voor alle partijen – Buckingham Palace, royal fans, critici, de media – nog altijd wennen: een zelfverzekerde,
eigenwijze nieuwe royal als Meghan, de hertogin van Su

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien