With Love – witlof recepten
Onder een laagje romige kaas
De gekookte, gehalveerde stronkjes witlof worden eerst gevuld en vervolgens in de oven gegratineerd.
Hoofdgerecht voor 4 personen
• 6-8 flinke stronkjes witlof
• zout, peper
• 100-125 g verse roomkaas
• 60 g geraspte oude kaas
• 4-5 el fijngesneden kruiden (blad-peterselie en bieslook)
• 12-16 plakken gekookte achterham
• 2 eieren
• 3 el groentebouillon
• 1 dl slagroom
• 75 g geraspte jonge kaas
Kook de stronkjes witlof in 4-6 min. beetgaar, laat ze uitlekken en halveer ze in de lengte. Verwijder de harde kern uit het witlof en ook enkele binnenste blaadjes, zodat er een holte ontstaat. Meng roomkaas, oude kaas, kruiden en wat zout en peper. Verdeel de vulling over de witlofhelften en wikkel om elk gevuld stronkje een plak ham. Leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal met de gevulde kant naar boven. Klop de eieren los met bouillon en
slagroom. Schenk dit mengsel naast het witlof.
Bestrooi met jonge kaas en bak het gerecht circa 20 min. in een voorverwarmde oven op 200°C.
Bereiden: circa 25 min. Oventijd: circa 20 min. Circa 470 kcal p.p.
Verrassend: met limoen en kervel
Lekker vol smaak en goed gevuld met kaas, vlees en ei is dit toch een licht hoofdgerecht.
Hoofdgerecht voor 4 personen
• 4 eieren
• 4-6 stronkjes witlof, blaadjes losgemaakt
• 150 g gerijpte schapenkaas (bijvoorbeeld pecorino), in dunne plakjes
• 8-12 plakjes bresaola (gedroogd rundvlees) of rookvlees
• sap en geraspte schil van 1 limoen
• 1 tl rode-peperkorrels, gekneusd
• 4 el olijfolie
• 4 el kervel- of peterselieblaadjes
• zout
Kook de eieren zacht (4-6 min). Verdeel het witlof over 4 borden samen met de kaas en bresaola. Leg het ei erop. Roer een dressing van limoensap en -rasp, peperkorrels, olijfolie, kervel en zout naar smaak. Druppel de dressing over de salade.
Tadáa! Feestelijke schuitjes
Heerlijk als borrelhapje. En verrassend mooi om te presenteren.
Voor 12 stuks
• 12 gave witlofblaadjes
• 24 dunne plakjes verse zalmfilet
• 1 potje zalmeitjes
• 60-75 g mayonaise
• mespunt wasabi
• mespunt geraspte gemberwortel
• mespunt geraspte citroenschil
• citroensap
• zout, peper
Leg in elk blaadje witlof 2 plakjes zalmfilet en schep daarop wat zalmeitjes. Meng mayonaise, wasabi, gemberwortel, citroenrasp en -sap, zout en peper naar smaak en serveer dit bij de gevulde blaadjes.
Bereiden: circa 15 min. Circa 70 kcal p.st.