Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom is yuzu zo populair?

Tegenwoordig kun je niet meer om de Japanse vrucht yuzu heen. Koks werken er maar al te graag mee en het zit in talloze drankjes en parfums verwerkt. Wat is het precies en wat kun je er thuis mee? Libelle zocht het uit.

Eeuwen geleden werd de yuzu geïntroduceerd door Chinezen in Japan. In China is de populariteit van de vrucht nooit aangeslagen, dus het wordt tegenwoordig als iets typisch Japans gezien.

Advertentie

Yuzu is een ronde, knobbelige, gele vrucht die lijkt op een mislukte mandarijn. Het is dan ook niets voor niets onderdeel van de citrusfamilie. Het verschil zit ‘m in smaak. Deze Japanse vrucht is iets minder scherp dan een limoen en heeft een heerlijke bloemige geur en smaak. Shizuo Tsuji, eigenaar van een Japanse kookschool, vertelt tegen The New Yorker: “De geur van yuzu is uniek. Het lijkt op geen enkele vrucht die men in het westen kent.”

Gezondheidsvoordelen yuzu

De vrucht is niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. Yuzu zit vol met vitamine C en antioxidanten waardoor het ontstekingsremmend werkt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het kan beschermen tegen alzheimer, borst-, prostaat- en darmkanker. Momenteel wordt hier nog verder onderzoek naar gedaan.

Tegenwoordig zie je ook veel parfums waarin yuzu is verwerkt. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat je yuzu een kalmerend effect heeft en mogelijk helpt om spanning en angst te verminderen. Dit effect bereik je het beste met essentiële oliën van de Japanse citrus.

Kopen en koken

Waar koop je yuzu? In Nederland is het nog lastig verkrijgbaar. Bij Aziatische supermarkten maak je de grootste kans om de citrusvrucht te scoren. Wat je wel kan krijgen is yuzusap. Als je zo’n flesje hebt gekocht, kun je het in eigenlijk alles toevoegen wat een zuurtje kan gebruiken. Denk aan sashimi, marmelade, ijs en taart.

Ontdek nog meer Japanse gerechten tijdens deze prachtige reis

15-daagse rondreis door Japan
15-daagse rondreis door Japan
vanaf € 2999,- p.p.
BEKIJK

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Thenewyorker. Beeld: iStock

Lees meer

Memoires van een Maîtresse – Deel 38: “We moeten je telefoon in beslag nemen, nu meteen”

sex

Premium

De Kapitein blijft mysterieus en Eva is duidelijk niet zo enthousiast als Sabine over het naderende happy end.

Vanavond gaan we op date! Een echte, met eten en kaarslicht en wijn en vooral: tijd. Geen bliksembezoek meer, maar een hele avond. Ik werk als een malle vandaag en in de pauze heb ik zelfs nog even een nieuw rokje gekocht. Alles moet perfect zijn op onze eerste officiële date-night.

De voorpret tiert welig in de appjes. Kusjes, hartjes en video’s kleuren mijn dag en golven van verliefdheid brengen me van uur naar uur. Ik moet ook even werken hoor lieverd, typ

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien