Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Oef: we zakken massaal voor ons 'alcoholexamen'

Bestaat er een link tussen alcoholgebruik en dementie? En heb je een groter risico op borstkanker als je regelmatig alcohol drinkt? Weet jij het antwoord op deze vragen? Een groot deel van de Nederlanders scoort helaas flink beroerd op het ‘alcoholexamen’.

Dat blijkt uit een peiling van het ministerie van Volksgezondheid en het Trimbos-instituut. Meer dan de helft van de deelnemers scoort een onvoldoende op de test met vragen over de schadelijke effecten van alcohol op je gezondheid.

Advertentie

Gezakt
Over het algemeen onderschatten we dus onze kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Een uitzondering daarop? Dat zijn de negatieve gevolgen van drank voor je lever. Gelukkig weet bijna 90% dat. Maar bijvoorbeeld nog geen derde van de deelnemers weet dat de Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol, of in elk geval niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.

Ben je benieuwd hoe het met jouw kennis over de risico’s van alcohol gesteld is? Dan kun je natuurlijk ook zelf het ‘alcoholexamen‘ afleggen. En wil je na alle decemberborrels de drank een maand laten staan? Meld je dan aan op IkPas.nl en doe met duizenden anderen mee aan Dry January.

Geen alcohol meer drinken? Dít zijn heerlijke alternatieven:

 

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: NRC. Beeld: iStock

Meghan trekt haar eigen plan: een royal maar dan in ‘nieuwe stijl’

Meghan Markle

Premium

2019 was een bewogen jaar voor de hertogin van Sussex. Hoogtepunt was de geboorte van Archie, dieptepunt de vernederende publicaties in tabloids over de relatie met haar vader. Hoe dan ook, met opgeheven hoofd en hand in hand met Harry bewees ze een ‘royal nieuwe stijl’ te zijn.

Het is voor alle partijen – Buckingham Palace, royal fans, critici, de media – nog altijd wennen: een zelfverzekerde,
eigenwijze nieuwe royal als Meghan, de hertogin van Su

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien