Zalm-pie met prei en aardappel
Hoofdgerecht voor 4-6 personen:
- 600 g aardappelen, geschild
- zout, peper
- 750 g prei, in dunne ringen
- ca. 80 g gesmolten boter
- 5-6 grote vellen filodeeg
- 300 g gerookte zalm, in plakken
- 3 eieren
- 4 el crème fraîche
- 4 el mascarpone
- 6 el fijngesneden kruiden (bladpeterselie, dille, bieslook, kervel)
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen gaar in circa 20 min.
- Laat ze iets afkoelen en snijd ze in plakjes.
- Bak de prei op zacht vuur 8-12 min. in 30 g boter tot hij zacht is.
- Laat hem iets afkoelen.
- Bestrijk 3 vellen filodeeg met gesmolten boter en leg ze in een ingevette lage braadslede van circa 18×28 cm.
- Verdeel de plakjes aardappel dakpansgewijs over de deeg-bodem en leg daarop de prei.
- Verdeel daarover de plakken zalm.
- Klop de eieren los met de crème fraîche, mascarpone en kruiden.
- Breng op smaak met peper en schenk dit mengsel over de zalm.
- Dek de braadslede af met 2-3 plakken filodeeg die ook weer met gesmolten boter zijn bestreken.
- Bestrijk ook de bovenkant van het deeg met boter en bak de pie 20-30 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C.
Bereiden: circa 35 min. Oventijd: 20-30 min.
Circa 520 kcal p.p.