Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Zandkoekjes met karamel-rozemarijnsmaak

In Engeland is Gizzi Erskine razend populair vanwege haar ‘to die for’-recepten voor klassieke Engelse koekjes en cakes. Wij vinden vooral de koekjes met rozemarijn en karamel fantastisch. Mmm…dat wordt genieten!

Gizzi: “Dit koekje is echt een wonder. Je zou denken dat rozemarijn en karamel niet bij elkaar passen, maar de rozemarijn zorgt ervoor dat deze koekjes niet te zoet worden. Met het basisrecept voor zandkoekjes kun je bovendien nog veel meer kanten op.”

Advertentie

Nodig voor 16 stuks

  • 225 g bloem
  • 85 g suiker
  • 315 g ongezouten boter
  • 1 blik gezoete gecondenseerde melk van 397 g
  • 4 el golden syrup (of ahorn siroop)
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 tl zeezout
  • 200 g pure chocolade van goede kwaliteit

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170°C (gasstand 3). Neem een vierkante brownievorm van 23 cm en bekleed die met bakpapier. Doe de bloem en suiker in een kom en meng er 200 g van de boter door. Je krijgt een wat zanderig mengsel. Druk dit mengsel in de brownievorm en strijk het glad. Prik er gaatjes in met een vork, zet 5 minuten in de oven en verlaag dan de temperatuur tot 150°C (gasstand 2). Laat nog eens 30 minuten in de oven staan of tot het licht goudkleurig is en er niet meer deegachtig uitziet. Laat afkoelen in de vorm.

Smelt de resterende 115 g boter gedurende 2-3 minuten in een pan op een laag vuur. Voeg de gecondenseerde melk toe en vervolgens de golden syrup en rozemarijntakjes. Roer goed tot de boter helemaal is opgenomen. Laat al roerend zachtjes pruttelen gedurende 10 minuten tot het mengsel dik is en licht goudbruin. Let goed op want het mengsel kan erg snel aanbranden. Haal heel voorzichtig de takjes rozemarijn uit de pan en giet de saus gelijkmatig over het afgekoelde zandgebak.

Bestrooi met zout en laat opstijven. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een schaal die geschikt is voor de magnetron. Zet de schaal 1 minuut en 45 seconden in de magnetron op de hoogste stand of tot de chocolade helemaal is gesmolten. Vergeet niet om halverwege het smeltproces even te roeren. Laat 5 minuten afkoelen en smeer de gesmolten chocolade gelijkmatig uit over de karamellaag. Zet het zandgebak 1 uur in de koelkast en snijd het vervolgens in 16 vierkantjes. Je kunt de vierkantjes in de koelkast bewaren, maar als je ze op kamertemperatuur bewaart, wordt het laagje karamel veel zachter en lekkerder.

Voorbereidingstijd: 15 min. Bereidingstijd: 35 min. Koeltijd: 1 uur

Roos Schlikker: “Wie thuiswerkt, heeft de uitgelezen kans om op de raarste momenten iets te doen”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (44) heeft 2 zonen, een man, een vader op leeftijd, vriendinnen en o ja, ook zichzelf om voor te zorgen.

Nu we vanwege corona weer zijn weggejaagd uit de kantoortuinen, lopen velen tegen problemen aan. Was het begin dit jaar nog wel geinig, zoomen met collega’s, eindelijk zien dat de directeur ook maar gewoon in een rommelig rijtjeshuisje woont, lunchen met het gezin en intussen wat werkmails schrijven, inmiddels is de lol eraf. Want misschien waren er in maart nog mensen die de lockdown als mogelijkheid zagen om het een beetje kalmer aan te doen, inmiddels

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien