Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Zo herken je de verborgen suikers in mueslirepen

Het is geen geheim dat er suikers en kunstmatige ingrediënten in mueslirepen zitten. Wat niet iedereen weet, is dat suikers vaak onder een andere naam op de ingrediëntenlijst staan.

Mueslirepen worden gezien als het ideale tussendoortjes. Ze zijn voorverpakt, licht van gewicht en vullen goed. Het is niet altijd de gezondste optie, want in sommige mueslirepen zitten meer calorieën dan in een KitKat. Voedingsdeskundige Pauline Maas-Bulk vertelt dat veel suikers omschreven staan onder ‘schuilnamen’ zodat de repen gezond lijken en er minder snel alarmbellen afgaan bij consumenten. “Mueslirepen moet je eigenlijk zien als een koekje of snoepje. Niet als een gezond tussendoortje. Zelfs de momenteel populaire repen op basis van fruit zijn vaak slecht. Daarbij wordt enkel het suiker van hele zoeten vruchten toegevoegd.”

Advertentie

Verborgen suikers

Maas somt een paar schuilnamen van suikers op die vaak voorkomen in mueslirepen waar je op kan letten: honing, cane juice, maltitol, bruine rijststroop, agavesiroop, dadelpuree, rozenstroop en gezoet vruchtensap. “Zit een van deze ingrediënten in je reep? Dan zit er dus gewoon suiker in.”

Gezonde ingrediënten

Als je toch een gezonde mueslireep wil eten, zorg er dan voor dat het voor het grootste gedeelte bestaat uit gezonde ingrediënten. “Je kunt letten op volkoren haver, noten en stukjes fruit. Dan bedoel ik wel echte stukjes fruit en niet enkel fruitsuikers.” Eet je een mueslireep na het sporten? “Zorg dan dat het 10 tot 15 gram eiwitten bevat.” De gezondste optie is natuurlijk om je mueslirepen zelf te maken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Lees meer

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien