Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Aha! Zó lang kun je chocolade paaseitjes dus bewaren

Pasen is weer voorbij, maar de kans is groot dat je nog een grote voorraad chocolade paaseitjes in huis hebt liggen. Zo’n zoet tussendoortje is altijd lekker, maar de vraag is natuurlijk: hoelang blijven deze paaseitjes eigenlijk goed?

Hoewel je jezelf het afgelopen weekend misschien al tonnetje rond hebt gegeten, is de voorraad fleurige paaseitjes nog steeds niet op. Niet getreurd, want daar kun je de komende tijd nog van genieten. Maar hoelang kun je chocolade eigenlijk bewaren?

Advertentie

Temperen

Laten we eerst eens kijken hoe paaseieren gemaakt worden. Als eerst wordt er een soort pasta van chocolade gemaakt. Om de eitjes de gewenste vorm te geven moet de pasta afkoelen tot ongeveer 30 graden Celsius. Dit wordt ook wel temperen genoemd. Hierdoor krijgt de chocolade de gewenste vorm, hardheid en glans. De pasta wordt daarna in een gietvorm gegoten, dat de vorm heeft van een half ei. Zo ontstaat een holle vorm die gevuld kan worden met melkchocolade, praliné, karamel of een andere vulling. 2 halve eieren worden dan op elkaar gezet en zo ontstaat een paasei.

Niet in de koelkast

Volgens het Voedingscentrum kun je melkchocolade makkelijk langer dan 2 maanden bewaren. Bewaar chocolade niet in de koelkast, maar gewoon in een keukenkastje. Na een lange tijd of bij temperatuurschommelingen kan er witte uitslag op de chocolade ontstaan. Schrik niet, want dit is gewoon vet dat naar buiten treedt. Dit is niet schadelijk en je kunt de eitjes dan alsnog gewoon eten.

Proeven

Er zit dus geen specifieke houdbaarheidsdatum op chocolade. Maar hoe weet je dan of de chocolade-eitjes nog goed zijn? Dit kun je het beste op gevoel doen. Zit er inderdaad witte uitslag op en ruikt de chocolade muf? Dan zal ‘ie ook niet zo lekker meer smaken. Twijfel je? Proef dan een klein stukje. Wanneer het nog prima smaakt, is er niks aan de hand.

Chocolade gemorst? Zo krijg je een chocoladevlek makkelijk uit je kleding:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het voedingscentrum, AFSCA. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien