Dagelijks puzzelen voor slechts € 2,99 per maand >

Zoek binnen:

Zoete sauzen

Toffeesaus
Dit is een goede basis voor ‘spontane nagerechten’. Als de saus mooi dik is, kunnen er smaakmakers aan toegevoegd worden, zoals pure chocolade, Grand Marnier, stukjes gekonfijte sinaasappelschilletjes, pralinépasta, sterke koffie, pindakaas, ahornsiroop of vanillemerg.

Voor circa 6 personen:
Verwarm al roerend in een steelpan 120 g boter, 120 g bruine basterdsuiker en 1½ dl verse slagroom tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Laat het mengsel enkele min. zachtjes koken tot de saus iets is ingedikt en wat donkerder is geworden.  Bereiden: circa 15 min.

Advertentie

Tip Als de saus is afgekoeld, heeft zich een boterlaagje op de saus gevormd. Haal dit er niet af! Gewoon weer even langzaam opwarmen en het laagje smelt.

Carambarsaus
Carambar, de bekende lange Franse ‘toffee’, is in Nederland niet makkelijk te koop, maar voor dit recept kan ook een gewone karameltoffee worden gebruikt.

Voor circa 4 personen
Verwarm 8 el slagroom en 8 carambars of andere grote karameltoffees heel langzaam in een pan met bij voorkeur een antiaanbaklaag. Gebruik de saus warm of koud.
Bereiden: circa 15 min. 

Tip Als de carambarsaus is afgekoeld, kan er ook een mousse van gemaakt worden. Klop de saus dan met een mixer luchtig. Of maak er karamelijs van in de ijsmachine.

Candybarsaus
Met deze verhouding ontstaat er, na afkoeling, een dikke saus. Wie de saus koud wil serveren, kan beter wat extra room toevoegen.

Voor circa 4 personen
Verwarm 6 el verse slagroom en 2 candybars met pinda’s (b.v. snickers) heel langzaam in een pan met bij voorkeur een antiaanbaklaag. Gebruik de saus warm of koud.

Bereiden: circa 15 min. 

Karamelsaus met gezouten boter
Dit is het recept voor zachte karamel. De boter en mascarpone maken de karamel romig. De warme saus is heel lekker over ijs en taart. Koud is het een heerlijke karamelpasta voor taarten en voor op brood.

Voor circa 4 personen
Maak karamel van 100 g kristalsuiker en 2 el water volgens het basisrecept. Haal de pan van het vuur en roer 100 g gezouten boter door de karamel. Het mengsel zal spetteren en harde stukjes krijgen, maar dat is niet erg. Roer er 1 volle el mascarpone door en zet de pan weer op het vuur tot de harde kristallen zijn opgelost.

Serveer deze saus warm of koud. In de koelkast is de saus 4-5 dagen houdbaar.
Bereiden: circa 15 min.

Variatie Karamelfondue
Warme karamelsaus is ook heerlijke als karamelfondue. Gebruik dan 2x de hoeveelheid en serveer de fondue met alles wat lekker is bij karamel en wat aan een fonduevorkje geprikt kan worden, zoals gedroogde en verse vruchten, koekjes en chocolade.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien